Izvor: B92, 11.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masari: Nov izbor članova Saveta jedino rešenje

Beograd -- Skupština Srbije će u ponedeljak razmotriti predlog za razrešenje tri sporna člana Saveta radio-difuzne agencije, a koji je podnela grupa od 49 poslanika. Šef Misije OEBS u Srbiji i Crnoj Gori Mauricio Masari za B92 kaže da jedini način za rešenje problema legitimnosti Saveta jeste ponavljanje procedure izbora tri sporna člana Saveta, ali i procedura izbora za mesta koja su ostala upražnjena pošto su dva člana podnela ostavke. Masari kaže da je potrebno da Savet što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre počne rad, ali i da je neophodno da Savet bude prihvaćen u javnosti i izabran po proceduri koja je predviđena zakonom. "Zbog kršenja procedure izbora, tri člana Saveta dovedena su u pitanje, a dva su podnela ostavke. Mislim da bi najbolji način za rešenje tog problema bio da se ponovi procedura kandidature i izbora pet članova Saveta. To je jedini način za formiranje legitimnog Saveta", rekao je Masari.

Komentaršući odnos medija i vlasti u Srbiji, Masari kaže da je to proces koji napreduje u dobrom pravcu. On je, međutim, rekao da ne treba zaboraviti da je proces demokratske tranzicije tek počeo i da postoji veliko negativo pravno nasleđe prošlog režima koje treba prevazići. "Mora još mnogo da se radi kako bi bila stvorena atmosfera poverenja između vlasti i medija i moraju biti utvrđena pravila igre, odnosno pravila ponašanja medija i vlasti u društvu, koja će svi poštovati", rekao je Masari. On je rekao da su Srbiji neophodni slobodni, nezavisni i odgovorni mediji koji prihvataju obaveze i poštuju kodeks ponašanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.