Izvor: B92, 02.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masari: Depolitizovati policiju

Beograd -- Šef Misije OEBS-a u SCG ocenio je da je u Srbiji načinjen pomak u reformi policije, ali da je neophodno još raditi na tome.

Maurucio Masari smatra da treba raditi na njenoj depolitizaciji, multietničkom karakteru, parlamentarnoj kontroli i sistemu odgovornosti. Masari je agenciji Beta naveo da je dalja depolitizacija neophodna jer se sa promenom vlasti menjaju srednji i visoki ešaloni u policiji, zbog čega nema kontinuiteta koji je važan da bi se garantovao profesionalizam.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Masari je rekao da je veoma vazno uspostaviti sistem odgovornosti u policiji, odnosno istraživanja svih eventualnih zloupotreba ili korupcije. "To radi kancelarija generalnog inspektora i važno je da ona bude funkcionalna i da je ne ometaju druge grane u ministarstvu", naveo je on. Na pitanje da li to znači da je generalni inspektorat sada nefunkcionalan ili ometan, Masari je rekao da je, "iskreno govoreći, bilo nekih ličnih problema između kancelarije generalnog inspektora i nekih najviših zvaničnika u ministarstvu.

Civilna kontrola službi bezbednosti je donekle uspostavljena, ali je potrebno razviti demokratski aspekt civilne kontrole, odnosno parlamentarni nadzor, smatra on. "Na nivou Srbije i Crne Gore postoji Komisija za kontrolu službi bezbednosti, ali generalni inspektor nije imenovan zbog političkog otpora nekih konzervativnih stranaka", rekao je Masari, izrazivši nadu da će to "uskoro biti rešeno".

Prema njegovim rečima, neophodno je konsolidovati "kulturu demokratske kontrole izvršnih moći", odnosno razviti naviku parlametaraca da traže dokumenta i podatke od službi bezbednosti, ali i naviku službi da na te zahteve odgovaraju. "Problem je sada na obe strane - članovi odbora su inertni, apatični, neodlučni da zatraže podatke, a s druge strane policija, vojska i sigurnosne službe nemaju razvijenu naviku da dostave tražene dokumente", naveo je šef Misije OEBS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.