Mas razgovarao sa Kurtijem i preneo mu podršku Nemačke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2021, 13:07

Mas razgovarao sa Kurtijem i preneo mu podršku Nemačke

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, zajedno sa potpredsednicima vlade Besnikom Bisljimijem i Donikom Gervalom, održao je danas sastanak sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Hajikom Masom, od koga je dobio potvrdu podrške Nemačke Prištini.

Nemački ministar je takođe istakao podršku vladinim ciljevima reforme vladavine prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, javlja Kosovo onlajn.

Ministar Mas izjavio je da je tokom nemačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predsedavanja EU pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo bilo na vrhu dnevnog reda.

Potvrdio je da će Nemačka biti posvećena liberalizaciji viza za Kosovo što je pre moguće, pošto je nemački stav jasan, a to je ''da je Priština ispunila sve uslove za liberalizaciju viznog režima''.

Tema sastanka bilo je i pitanje dijaloga sa Srbijom uz posredovanje EU, gde je nemački diplomata potvrdio kontinuiranu podršku Nemačke dijalogu i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kurti je naglasio je da nova vlada garantuje bezbedno okruženje za investiranje i da će Priština pozdraviti zajedničke investicije dijaspore i nemačkih investitora.

Prekrajanje granica je opasno

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je danas u Prištini da će tokom narednih nedelja na Kosovo stići 100.000 vakcina i dodao da je dijalog sa Srbijom važno pitanje na evropskom putu Kosva, uz ocenu da je tema prekrajanja granica opasna za region.

Mas je na konferenciji za medije, posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, naglasio da će se Nemačka aktivno založiti za što skoriju liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

"Razgovarali smo o vizama, rekao sam predsednici da je nemačka vlada sve ispunila i da treba da dođe do liberalizacije. Ovde nije reč o ispunjavanju kriterijuma, već da EU ispuni obećanje", poručio je Mas, prenosi Kosovo onlajn.

Dijalog sa Srbijom Mas je naveo kao glavno pitanje Kosova na evroatlantskom putu i dodao da se ništa ne može rešiti prekrajanjem mapa.

"Želim jasno da kažem da se problemi ne mogu rešiti crtanjem mapa. To smatramo ne samo nerealnim, već i opasnim, a mislimo da je opasno da se o tome i razgovara. Srećan sam što je to brzo stavljeno u fioku", kazao je Mas.

Mas je ocenio da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da se završi uzajamnim priznanjem, istovremeno naglašavajući da u procesu dijaloga treba napraviti kompromise da bi se došlo do konačnog rešenja.

"Priznanje Kosova biće, naravno, jedan od elemenata rešenja, u suprotnom do njega neće doći, a normalno je da u dijalozima moraju da postoje kompromisi. Ne želim da određujem crvene linije, ali znam da će, zbog istorijskih okolnosti, to biti teško i ne želim da dodatno opterećujem proces", izjavio je Mas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.