Mas: Dijalogom do Kosmeta

Izvor: S media, 06.Okt.2010, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mas: Dijalogom do Kosmeta

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas rekao je danas u Beogradu da se "model dve Nemačke" može primeniti na Srbiju i Kosovo i Metohiju kada je reč o praktičnim pitanjima, ali da suštinsku razliku izmedju dve situacije predstavlja što je u Zapadnoj i Istočnoj Nemačkoj živeo isti narod.

"U zapadnoj Nemačkoj verovaAmbasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas rekao je danas u Beogradu da se "model dve Nemačke" može primeniti na Srbiju i Kosovo i Metohiju kada je reč o praktičnim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pitanjima, ali da suštinsku razliku izmedju dve situacije predstavlja što je u Zapadnoj i Istočnoj Nemačkoj živeo isti narod.li smo da je najvažniji zadatak vlade da olakša život ljudima i sa jedne i sa druge strane granice, što bi moglo da se primeni na situaciju izmedju Srbije i Kosova. Obični ljudi suočavaju se sa problemima koji su posledica činjenice da odredjena pitanja nisu rešena,, rekao je ambasador Mas za beogradsku TV B 92.

"S druge strane", nastavio je Mas, "čuju se stavovi, a i naše iskustvo to pokazuje, da ništa nije nerešivo. Ukoliko sednete da razgovarate i imate dobru volju, za sve možete naći rešenje".

"U ono vreme mi smo odlučili i dogovorili se sa istočnom Nemačkom da ćemo kontroverzne teme ostaviti po strani i stvorili preduslov da praktična pitanja ne treba mešati sa nerazrešivim političkim problemima. U tom smislu, mislim da se neka sličnost može naći. S druge strane, u dve Nemačke živeli su Nemci, a to nije slučaj sa Srbijom i Kosovom", primetio je ambasador.

Mas je istakao i da, uprkos tome što dve Nemačke nikada nisu priznale jedna drugu, uspele da razdvoje praktična pitanja od nerešivih političkih problema kao što je status države.

Mas je povodom proslave 20. godišnjice "Dana ujedinjenja", rekao i da se Nemačka zalaže za početak razmatranja kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, i naglasio da je dobro što je novi saziv holandskog parlamenta od tužioca Serža Bramerca i evropskog komesara za proširenje Štefana Filea dobio više informacija o Srbiji.

"Pitanje hapšenja preostalih haških begunaca, optuženih za ratne zločine za Holandiju je veoma važno. Važno je svima nama. Novi parlament će morati da zauzme stav. Zato mislim da je normalno što su iskoristili priliku da o situaciji na tom planu dobiju informacije iz prve ruke od tužioca Bramerca i od evropskog komesara Štefana Filea," kazao je Mas.

Mas je izrazio optimizam da će neka pojašnjenja koja komesar File i tužilac Bramerc mogu da daju, biti doprinos otvaranju procesa koji bi doveo do toga da posle sledećeg sastanka šefova diplomatija Srbija krene dalje".

Mas je takodje izneo da vreme ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S S P) Srbije EU mora u nemačkom parlamentu da prodje kroz odredjenu proceduru, i ocenio da to nije pitanje od velike važnosti, jer se S S P već primenjuje u praksi.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Wolfram Mass: Model dve Nemačke primeniti na Srbiju i Kosovo

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Okt.2010, 13:12

BEOGRAD - Ambasador Nemačke u Srbiji Wolfram Mass primetio je da se "model dve Nemačke" može primeniti na Srbiju i Kosovo i Metohiju kada je reč o praktičnim pitanjima, ali da suštinsku razliku između dve situacije predstavlja što je u Zapadnoj i Istočnoj Nemačkoj živeo isti narod.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.