Izvor: B92, 13.Okt.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Martić ostaje u Hagu

Hag -- Sudsko veće Haškog tribunala odbacilo je zahtev Milana Martića za privremeno puštanje na slobodu. Odluka je doneta uprkos garancijama koje su Tribunalu za bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine dale juugoslovenske vlasti, javlja specijalni izveštač B92 iz Haga Ljubica Gojgić. Uprkos uveravanjima Martića i njegovog advokata Strahinje Kastratovića, pa i predstavnika jugoslovenske vlade, da se Martić dobrovoljno predao Tribunalu i da neće pobeći iz zemlje ukoliko bude >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privremeno oslobođen, Sudsko veće Haškog tribunala kojim predsedava kineski sudija Liu Da Ćun očigledno se priklonilo argumentaciji Tužilaštva. Tokom rasprave o privremenom puštanju na slobodu koja je održana 23. septembra, tužilac Aleks Vajt rekao je da se Martić 7 godina skrivao od Tribunala i da je u tom periodu davao izjave u kojima nedvosmisleno izražava negativan stav prema sudu. Kao dodatan argument, Tužilaštvo je istaklo da Martić ima razloga da bude zabrinut zbog proširenja optužbe protiv njega, što ga može navesti da se odluči na bekstvo ukoliko bude privremeno oslobođen. U optužnici protiv Martića koja je podignuta 1995. bivši predsednik samozvane Republike Srpske Krajine tereti se za granatiranje Zagreba i smrt najmanje 5 ljudi, čime je prekršio pravila i običaje ratovanja. Međutim, Tužilaštvo je već zatražilo da optužnica bude proširena. U toj novoj verziji, kako B92 nezvanično saznaje, Martić se tereti i za mnoge druge operacije Srba u Hrvatskoj, ali i u Bosni.

Posle odbijanja zahteva za privremeno oslobađanje Mileta Mrkšića, Martić je drugi optuženik za kog je garantovala jugoslovenska vlada, a čiji zahtev nije pozitivno rešen. U Haškom tribunalu još se očekuje odluka Žalbenog veća o zahtevu odbrana Dragoljuba Ojdanića i Nikole Šainovića da i oni budu privremeno pušteni na slobodu do početka suđenja. Komentarišući odluku Sudskog veća, Martićev branilac Strahinja Kastratović ocenio je za B92 da ne postoji nijedan razloga za donošenje takvog rešenja. Upitan kako komentariše izjavu tužioca da bi Martić pobegao ukoliko bi bio pušten da se brani sa slobode, Kastratović je odgovorio: "To je samo jedna puka fraza i ništa više. Nikakvih indicija za to, nikakvi dalji dokazi ne postoje. Njima smeta to što je gospodin Martić bio izvesno vreme inkognito u Beogradu. On je morao da živi na način na koji je živeo bez lične karte, kao bivši građanin one Hrvatske u sastavu one Jugoslavije. Onog časa kada je to državljanstvo primio i kada je njegova država, Jugoslavija, donela zakon o saradnji, on se javio našim vlastima i pokazao svoju nameru da ide u Hag da odgovara. U celoj toj situaciji ta teza ili ta tvrdnja javnog tužioca posve je neosnovana i posve besmislena. Ja tu tezu javnog tužioca ne prihvatam i mislim da je ona doista savršeno proizvoljna i na njoj se ne može zasnivati jedna validna i ozbiljna odluka suda", kaže Kastratović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.