Izvor: B92, 20.Jan.2010, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marti: Želimo da saznamo istinu

Priština -- Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti završio je posetu Kosovu, gde se sastao sa ministarkom pravde Nekibe Keljmendi i sa porodicama nestalih na Kosovu.

U saopštenju Ministarstva pravde Kosova navedeno je da su Marti i Keljmendijeva razgovarali o nestalima na Kosovu, kao i da je ministarka zatražila da Savet Evrope pojača pritisak na Beograd kako bi se razjasnila sudbina oko 1.800 nestalih na Kosovu. Dik Marti razgovarao je i sa članovima porodica nestalih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Kosovu i tim sastankom završio dvodnevnu posetu.

Marti je na Kosovo došao zbog sumnji i istrage o trgovini ljudskim organima.

On je sa kosovskim zvaničnicima razgovarao o sudbini nestalih i procesu njihovog pronalaženja, mada su mediji u Prištini najavljivali da je cilj njegove posete da istraži sumnje da su pripadnici OVK trgovali ljudskim organima srpskih zatvorenika 1999. godine.

"Mi nismo ni sudski, a ni istražni organi. Mi samo želimo da doznamo istinu i da afirmišemo vrednosti konvencija ljudskih prava. Jer mi mislimo da je istina deo ovih vrednosti i da je istina preduslov, da bi ljudi mogli da žive zajedno u miru nezavisno od etničke ili verske pripadnosti. To je razlog naše posete", izjavio je Dik Marti.

On se sastao sa zvaničnicima Euleksa iz Odeljenja za nestale i sudsku medicinu, a nakon toga se susreo sa direktorom Odeljenja za sudsku medicinu pri Vladi Kosova, Arsimom Gerđaliuom.

"Pokušavamo da budemo ozbiljni, profesionalni i zahvaljujemo kosovskim autoritetima koji su olakšali našu posetu, koji su spremni da nam pomognu i da svoje informacije podele sa nama", rekao je specijalni izvestilac Saveta Evrope.

Tokom boravka na Kosovu, on je u pratnji elitne jedinice policije Kosova i pet pripadnika ličnog obezbeđenja iz Švajcarske.

Povodom istrage o tvrdnjama bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte o navodnoj trgovini organima Srba i drugih nealbanaca na Kosovu, istražitelj Saveta Evrope Marti boravio je prošle godine i u Albaniji gde je razgovarao sa predstavnicima tužilaštva i policije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.