Marti: I Srbija nadležna da istraži

Izvor: B92, 23.Dec.2010, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marti: I Srbija nadležna da istraži

Beograd -- Pravosuđe Srbije takođe je nadležno da istražuje o trgovini ljudskim organima, izjavio je izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

"Mislim da bi sve različite nadležne instance trebalo sve to sada da istraže", kazao je Marti za "Večernje novosti".

On je naveo da se to odnosi na "pravosuđe na Kosovu, međunarodne sudske instance, ali i na pravosuđe Srbije, koje je takođe kompetentno, jer je, izvesno bilo i srpskih žrtava".

"Problem je u tome >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što svedoci nisu zaštićeni, u šta smo, nažalost, do sada mogli da se uverimo. Bilo je svedoka koji su ubijeni", rekao je izvestilac Dik Marti.

Komentarišući pitanje da li je bivši predstavnik međunarodne zajednice na Kosovu Bernar Kušner mogao da bude upoznat sa trgovinom organima, Marti je naveo da se "ne usuđuje da zamisli da je bio u toku" i da misli da je "on sam već odgovorio na to pitanje".

Upitan da li se brine zbog tužbe koju je najavio kosovski premijer Hašim Tači, Marti je rekao da "Tači dobro zna da izvestioci Saveta Evrope imaju imunitet i da podnošenje tužbe u tim slučajevima ništa ne znači".

"Lako je tužiti nekoga, potrebno je, pre svega, sve učiniti da bi se videlo šta se dogodilo", rekao je Marti.

Na Kosovu i Albaniji istraga za sada nije pokrenuta, zbog čega Srbija priprema lobiranje pred zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 25. januara, gde će tražiti da se članice obavežu da pruže svu pomoć u istrazi.

Dežer traži istragu Euleksa

Evropska unija veoma ozbiljno shvata navode Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Dežer je zatražio od Euleksa da istraži navode o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Političku budućnosti Hašima Tačija koji je u izveštaju označen kao organizator trgovine ljudskim organima, Vensan Dežer nije želeo da kometariše.

"Niko nije iznad zakona, a Euleks je nedavno, ako ste primetili, pokrenuo slučaj 'Medikus’ o trgovini organima. U ovom trenutku pet osoba čeka suđenje zbog optužbi za trgovinu organima", kazao je on.

"Imamo još jedan slučaj, gde su dve osobe za slične optužbe već osuđene”, rekao je Dežer.

"Nije na nama da prosuđujemo da li neko ima političku budućnost posle optužbi koje su izrečene, već je na tužilaštvu da reaguje”, naveo je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.