Izvor: B92, 22.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marović: Početak novih odnosa između SCG i EU

Brisel -- Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i ministar spoljnih poslova Goran Svilanović razgovarali su u Briselu sa predsednikom Evropske komisije Romanom Prodijem i visokim predstavnikom Unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom. Predsednik Marović izjavio je posle sastanka da Srbija i Crna Gora naredne mesece mora da iskoristi da krene putem uključivanja u Evropu. On je, ujedno, naveo da se nada da će Srbija i Crna Gora sledeće godine potpisati Sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom.

Havijer Solana je naglasio da lideri Srbije i Crne Gore moraju da do početka septembra dovrše akcioni plan i da on potom bude usvojen u Skupštini državne zajednice, kako bi počela izrada Studije o izvodivosti. Osvrćući se na funkcionisanje institucija nove države, Solana je ukazao da je neophodno da Sud Srbije i Crne Gore proradi. Visoki predstavnik je prokomentarisao i sukob izmedu Demokratske stranke i G17 Plus, naglasivši da su reforme cilj i jednoj i drugoj strani u sukobu: "U Srbiji traje politička debata između snaga koje imaju nešto zajedničko. To su demokratske, a ne nacionalističke snage, one imaju isti cilj. Prošlost je za nama i mi moramo dopustiti da se to dešava. Naravno da bi bilo bolje da se to ne dešava, jer je zemlji koja je doživela šok zbog ubistva premijera potreban nacionalni konsenzus. Političke stranke o kojima govorite imaju isti cilj i ja sam uveren da će ga imati i dalje.", istakao je visoki predstavnik Evropske Unije Havijer Solana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.