Izvor: B92, 07.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković optužuje bivšu vlast

Beograd -- Radomir Marković, bivši šef DB-a, ima autorski prilog u nedeljniku NIN, u kojem iznosi optužbe na račun prethodne vlasti.

Radomir Marković se već tri godine nalazi u zatvoru, jer je osuđen za atentat na Ibarskoj magistrali i Budvi, kao i za ubistvo bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića. On medjutim u pomenutom tekstu sa sebe skida svu odgovornost, predaju Milorada Lukovića ocenjuje kao gest hrabrog čoveka i tvrdi da zatvorsku kaznu izdržava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer mu je to namestila prethodna vlast.

Radomir Marković je takodje ponovio optužbe na račun predstavnika bivše vlasti, medju kojima je i sam Mihajlović, da su na njega vršili pritisak da prizna zločine za politička ubistva, iako, kako tvrdi, za to ne postoje dokazi.

Niko od prozvanih u tekstu Radomira Markovića nije se u petak upuštao u ozbiljniju analizu njegovih tvrdnji. Tako je na primer, bivši ministar policije Dušan Mihajlović predložio sledeće: "Ima li tu šta novo? Uzmite ga za sveca, danas je drugi dan Đurđevdana. Nadam se da ste pročitali intervjue drugih pritvorenika, Sadama ili Miloševića".

Funkcioner Demokratske stranke Bojan Pajtić ističe da je objavljivanje pisma ometanje sudskog postupka: "Svako oglašavanje u javnosti lica protiv kojih je pokrenut sudski postupak, i pritom objavljivanje tih tekstova predstavlja ometanje sudskog postupka. To je potpuno neprimereno, tome se mora stati na put", rekao je Pajtić u izjavi za B92.

Poslanik G17plus Goran Paunović kaže da je zatečen objavljivanjem Markovićevog pisma u NIN-u. "Čudno je da su robijaška pisma postala vrlo popularna u našoj štampi. Ja zaista to ne mogu da komentarišem, nisam imao priliku da pročitam," kaže Paunović.

Republički javni tužilac Slobodan Janković rekao da ne može da govori ništa o onome što je pisao zatvorenik Radomir Marković, jer danas, kako je rekao, nije čitao NIN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.