Marković o 100 dana rada

Izvor: B92, 10.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković o 100 dana rada

Milan Marković (FoNet)

Beograd -- Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković kaže da bi svako odlaganje izbora bilo neodgovorno.

"Ustavni zakon je jasan - izbori se moraju održati, zakoni se moraju doneti i ne postoji opravdan razlog da se suspenduje ustavni poredak. To se nije radilo ni 90-ih godina", rekao je Marković na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada njegovog ministarstva. On kaže da bi predsedničke izbore trebalo održati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do kraja godine, a lokalne izbore na proleće.

Marković je ocenio da bi bilo neodgovorno ne doneti zakone, a još neodgovornije ne održati izbore.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu "čeka određene političke impute" kada je reč o zakonima koje bi trebalo da predloži po Ustavnom zakonu o sporovođenju Ustava pre održavanja izbora.

Marković je, međutim, ukazao da Ministarstvo neće moći još dugo da čeka na politički dogovor i da će zakone, na čijoj se izradi radi, predložiti parlamentu u roku koji je predviđen Ustavnim zakonom o sprovođenju Ustava.

On smatra da bi lokalni izbori u budućnosti trebalo da se organizuju po većinskom sistemu, kako bi građani glasali za najbolje pojedince, a ne za političke partije, što će, po njegovoj oceni, garantovati postojanje efikasnije i kvalitetnije lokalne samouprave.

"Mislimo da je vreme da lokalne izbore odvojimo od političke utakmice stranaka i da dobijemo kvalitetne lokalne političare. Ukoliko izbori idu zajedno (sa predsedničkim), svi će da se kriju iza političkih lidera, i svi glasači će glasati po inerciji za stranke i lidere, a ne za najkvalitetnije pojedince", rekao je Marković.

Komentarišući činjenicu da Srbija još nema jedinstveni birački spisak, Marković je ukazao da je preduslov za pravljenje takvog spiska sređivanje matičnih knjiga, što će biti urađeno Zakonom o matičnim knjigama, čija će se radna verzija uskoro naći u javnoj raspravi.

"Naš birački spisak ima mane, ali ne dovodi u pitanje izbornu volju građana", ocenio je ministar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.