Izvor: B92, 27.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Pomoć Preševu i Bujanovcu

Preševo -- Ministar za lokalnu samoupravu Milan Marković razgovarao je sa poslanicima i predstavnicima lokalnih vlasti Preševa.

Marković je razgovarao u Preševu sa poslanikom u Skupštini Srbije Rizom Halimijem, predsednikom opštine Ragmi Mustafom i šefovima odborničkih grupa. On je rekao da postoji "dobra volja i spremnost" za saradnju Ministarstva i lokalnih samouprava.

Ragmi Mustafa očekuje da će veza između lokalnih vlasti i Ministarstva mnogo bolje funkcionisati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i naglasio da je ovo prva poseta Preševu jednog ministra iz nove Vlade Srbije.

Najuticajniji politički predstavnici Albanaca na jugu Srbije su protiv menjanja postojećih granica.

Ali, oni naglašavaju da opštine na jugu imaju velike ekonomske probleme i očekuju od države Srbije da aktivnije učestvuje u njihovom rešavanju. Vlada Srbije je za Pčinjski i Jablanički okrug izdvojila 15 miliona dinara pomoći.

Jedini republički poslanik koji predstavlja albansku zajednicu, Riza Halimi, podseća da su se Albanci uključili u institucije države i smatra da razmena teritorija između severa Kosova i juga Srbije nije dobar predlog.

"Moj je utisak da je Ahtisarijev plan najozbiljniji predlog za suštinsko rešavanje problema na Kosovu, statusa i prava svih građana koji žive na Kosovu, a to će veoma korisno da utiče na stabilizaciju prilika u okruženju", rekao je on.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, koji ovih dana obilazi jug Srbije, kaže da o Kosovu sa predstavnicima albanske zajednice nije razgovarao.

Tema je bila u koje projekte treba Vlada Srbije da uloži novac namenjen za taj kraj.

"Mislim da ćemo u budućnosti manje o tim temama, mi smo razgovarali o životnijim i realnijim temama, a to je pomoć", rekao je on.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa zadovoljan je zbog toga što će Republika sa tri miliona dinara pomoći izgradnju zelene pijace.

"Imamo obećanja za rešavanje problema, očekujemo i ostale ministre da se građani albanske nacionalnosti osećaju ravnopravnim", rekao je on.

Ministar Milan Marković obećao je i tri miliona dinara opštini Bujanovac za izgradnju vodovoda u selu Končulj i milion dinara opštini Vranje za racionalizaciju opštinske uprave.

Marković je u Bujanovcu razgovarao sa predsednikom opštine Nagipom Arifijem, a glavna tema razgovora je bila podrška Ministarstva za lokalnu samoupravu od tri miliona dinara za izgradnju vodovoda u selu Končulj, uz administrativnu granicu sa Kosovom.

Marković je danas posetio i Vranje, gde je ocenio da ova opština zaslužuje da dobije status grada i obećao pomoć od milion dinara za realizaciju programa racionalizacije lokalne samouprave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.