Marković: Nema političke volje

Izvor: B92, Beta, 29.Okt.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Nema političke volje

Beograd -- Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da ne postoji politička volja za ukidanje blanko ostavki poslanika.

On je ocenio da je primena ustavne odredbe po kojoj je poslanik slobodan da stavi svoj mandat na raspolaganje političkoj stranci "čist politički voluntarizam".

Marković je dodao da promena Ustava u tom pravcu nije neophodna da bi Srbija uvela bolji standard od sadašnjeg.

"Osim pitanja političke volje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne postoji ni jedan drugi razlog da zakonom ne razradimo status poslanika i onemogućimo bilo kakvu zloupotrebu prava koje je istina dato Ustavom, ali ta ustavna norma nije takva da ima direktnu primenu", rekao je Marković agenciji Beta.

Ministar je rekao da samo Demokratska stranka ima političku volju da menja postojeće stanje i podržava političku reformu.

On je kazao da zakon kojim bi se ukinule blanko ostavke može da bude usvojen veoma brzo ako za to postoji politička volja, ali da je besmisleno predlagati takav akt dok se ne postigne većina za njegovo donošenje.

"Zato je teško reći kada bi takav zakon koji dira u suštinu sistema, a to je vlasništvo mandata narodnih poslanika, mogao da dođe na dnevni red, ako daleko benigniji zakon o izboru odbornika u lokalnim samouprava, koji je daleko manje zadirao u političku moć stranaka, nije mogao da prođe i vraćen je iz Vlade Srbije", rekao je Marković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.