Marković: Nema etničkih regiona

Izvor: B92, 07.Avg.2009, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Nema etničkih regiona

Beograd -- Vlada Srbije neće dozvoliti formiranje etničkih regiona, uključujući i jug Srbije, izjavio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

"Taj zahtev Albanaca sa juga Srbije nije realan, a u ovom momentu ne postoji ni ustavna pretpostavka za stvaranje teritorijalnih regiona i institucija", rekao je Marković za "Večernje novosti". On je podsetio da deklaracija albanskih lidera sa juga Srbije nije ništa novo.

"Albanski političari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su sa takvim zahtevima izašli po inerciji, a delom pod pritiskom radikalnih elemenata", rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije.

On je dodao da bi korene trebalo tražiti i u unutrašnjoj političkoj borbi vodećih albanskih stranaka, ali i u činjenici da postoje i nerešeni problemi koji dodatno komplikuju situaciju u ovim opštinama.

Na pitanje kakav odgovor za takve zahteve priprema vlast, Marković je rekao da je važno da odgovor ne bude onakav kakav bi želeli inicijatori takve ideje, a to je scenario koji je bio svojstven prošlim vremenima.

"Vlada je svesna da postoje problemi na jugu, ali smo odlučni da ih rešimo. Neće nas ništa isprovocirati, ni teroristički akti ni bilo kakve deklaracije, da menjamo tu politiku", rekao je Marković.

Komentarišući prigovore Albanaca o velikom prisustvu Žandarmerije, Marković je rekao da je Žandarmerija prisutna "samo u onoj meri koja je potrebna za obezbeđivanje lične i imovinske sigurnosti građana".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.