Marković: Izborni zakoni u oktobru

Izvor: B92, 23.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Izborni zakoni u oktobru

Milan Marković (FoNet)

Beograd -- Ministar Milan Marković kaže da je realno da lokalni izbori budu održani na proleće, a predsednički do kraja godine.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije rekao je za Večernje novosti da bi set izbornih zakona trebalo da se nađe u proceduri u oktobru, ali nije mogao da precizira po kom izbornom sistemu bi mogli biti održani lokalni izbori.

"Bilo bi dobro da do kraja meseca dobijemo odgovor na to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanje. Izrada seta izbornih zakona uslovljena je upravo izbornim sistemom", rekao je Marković i dodao da to "više nije tehničko, nego političko pitanje".

Marković je rekao da je od svih stranaka zatražio predloge o izbornom sistemu, ali da još nije dobio nijedan odgovor i ocenio je da je predlog G17 plus o povećanju cenzusa za lokalne izbore sa tri na pet odsto dobar, ukoliko ostane proporcionalni izborni sistem.

On je rekao da bi "lično voleo da se uvede većinski izborni sistem", i da je tom rešenju bliža i Demokratska stranka, jer smatraju da je "normalno da građani iz dve ulice koje čine jednu izbornu jedinicu znaju ime i prezime čoveka za koga glasaju".

"SDP će predložiti proporcionalni sistem"

Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić izjavio je da će ta partija predložiti da se za lokalne izbore u Srbiji primeni proporcionalni izborni sistem i cenzus od pet odsto.

"Smatramo da je ovo najpravedniji izborni model, koji najbolje odražava političko raspoloženje jedne lokalne zajednice i doprinosi političkoj stabilnosti", rekao je Ljajić.

"Videli smo kako je funkcionisao većinski sistem u režimu Slobodana Miloševića i prekrajanje volje građana. Imali smo izborni sistem u kojem se gradonačelnik bira neposrednim izborima, a lokalne skupštine proporcionalnim izbornim sistemom. To ne funkcioniše", rekao je Ljajić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.