Marija Obradović: Srbija i Makedonija nisu slične

Izvor: Danas, 13.Maj.2015, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marija Obradović: Srbija i Makedonija nisu slične

Srbija je spremna da jako i nedvosmisleno odgovori na bezbednosne rizike i niko ne treba da sumnja da će bezbednost građana Srbije u bilo kom delu naše teritorije biti ugrožena. Bezbednosne snage u Srbiji su potpuno spremne da reaguju brzo, efikasno i odlučno u slučaju ugrožavanja mira i bezbednosti na teritoriji naše zemlje.

Pripadnici žandarmerije i protivterorističkih jedinica raspoređeni su na području koje potencijalno može biti ugroženo usled dešavanja u Makedoniji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Imajući u vidu da je konfliktan period na ovim prostorima dugo trajao, da je raznoliko stanovništvo u pogledu nacija i veroispovesti, sa stalnim težnjama ekstremnih pojedinaca i grupa za nacionalno ujedinjenje, svesni smo da je neophodno neprestano ulaganje napora da se osiguraju mir i stabilnost - kaže za Danas Marija Obradović, predsednica skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, odgovarajući na pitanje da li postoji opasnost da se teroristički napadi iz Zvornika i Kumanova preliju na Srbiju.

Pojedini analitičari tvrde da i u Srbiji, kao i u Makedoniji postoji žestoka podeljenost između vlasti i opozicije, ali da je sreća u nesreći to što naša opozicija nije od autoriteta i što ne može da izvede ono što i opozicija u Makedoniji.

- To je pomalo nespretno i opasno poređenje. Istini za volju, pojedini opozicioni političari pozivali su na nemire i prizivali "ukrajinski scenario", ali to nije imalo pozadinu koju bismo uporedili sa dešavanjima u Makedoniji. Sigurna sam da niko u našoj zemlji ne želi krvoproliće, stradanja i ubistva kao sredstvo za dolazak na vlast. Naše društvo je, lično ocenjujem, napredovalo u korišćenju vrste sredstava u političkoj borbi za preuzimanje odgovornosti za vladanje državom.

Da li Srbija spas od terorizma treba da traži u ubrzanju saradnje sa NATO i ubrzanju ulaska u EU?

Nedavno ste tokom susreta sa predsednikom Obora za bezbednost Republike Srpske najavili snažan i jedinstven nastup protiv terorističkih pojava u regionu?

- Saradnja policije, ali i nadležnih odbora za bezbednost postojala je i ranije, ali smo sada intenzivirali saradnju i aktivnije smo uključeni u praćenje stanja. Pojačaćemo saradnju odbora na zakonodavnom nivou i pokušati da usvojimo pozitivnu praksu iz okruženja.

Da li ste zadovoljni saradnjom sa ministarstvima unutrašnjih poslova i odbrane i parlamentarnom kontrolom nad ovim ministarstvima?

- Od uspostavljanja parlamentarne kontrole nad radom Vlade i ministarstava postoji i to pitanje: ko je jači? Parlament ili Vlada? Tako je u svim demokratskim zemljama sveta. Ta međusobna kontrola i uslovljenost jačaju obe institucije. Veoma je važna transparentnost u radu parlamenta i to nama poslanicima pomaže, jer građani i stručna javnost mogu da prate, pored plenuma, i sednice Odbora na kojima su predstavnici nadležnog ministarstva ili institucije i gde se raspravlja njihov rad. Kao predsednica Odbora uvela sam praksu redovnog tromesečnog razmatranja informacije o radu i Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, što nije slučaj sa ostalim ministarstvima. U poslednjih godina dana, koliko sam na čelu ovog Odbora, ministri Gašić i Stefanović dolazili su redovno sa saradnicima. Zatražili smo i nekoliko posebnih izveštaja, recimo o sektoru unutrašnje kontrole policije ili o epilogu predmeta koji su pokrenuti posle incidenata na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija.

Odbor ipak nije, uprkos insistiranju opozicije, razmatrao okolnosti pod kojim se srušio helikopter, niti je vladajuća većina prihvatila formiranje anketnog odbora.

- U vreme kada je zahtev opozicije bio aktivan ili aktuelan, trajala je tužilačka istraga. Nisam želela da naš Odbor bude u ulozi sudije ili da nas neko iskoristi kao instrument koji će uticati na tok istrage. Konačan i zvaničan izveštaj o tom događaju više je nego jasan i sada nema razloga za dalju diskusiju o tome. Ne bih sebi davala pravo da komentarišem stav većine u srpskom parlamentu koja nije htela da usvoji predlog o formiranju anketnog odbora na ovu temu.

Da li vas kao članicu ženske parlamentarne mreže i prvu ženu predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove zabrinjava porast nasilja nad ženama?

- Izuzetno me zabrinjava i svakodnevno na svakom koraku ukazujem na to. Na poslednjoj sednici Odbora gde je raspravljano o radu MUP-a, još jednom sam ukazala na problem porasta nasilja nad ženama i u porodici i zatražila, nakon sugestija NVO koje se bave tim problemom, da se unesu određene izmene u Zakon o policiji koji je u pripremi i očekujemo taj zakon krajem juna u skupštinskoj proceduri. Moram da pohvalim da je MUP uveo i posebnu liniju rada za nasilje nad ženama i u porodici, usvojeni su protokoli za postupanje u slučajevima porodičnog nasilja, edukuju se pripadnici policije... Napravljen je veliki pomak, ali nam predstoji još dosta posla.

Bezbednosna provera u toku

Da li su članovi vašeg Odbora svi popunili upitnike za bezbednosnu proveru i da li su svi dobili sertifikate?

 - Svi članovi Odbora popunili su upitnike, ali je procedura dobijanja sertifikata još uvek u toku. Za sada su samo članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti dobili sertifikate. Procedura sertifikovanja za pristup tajnim podacima je komplikovana i zahteva vreme.

 *Kako komentarišete to što je bivšem ministru odbrane Draganu Šutanovcu uskraćen sertifikat?

- To nije pitanje za mene, već za Kancelariju Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.