Izvor: B92, 19.Jun.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjine za proevropsku vladu

Beograd -- Stranke nacionalnih manjina u Skupštini Srbije doživljavaće proevropsku vladu, ukoliko bude formirana, kao prirodnog saveznika, kažu predstavnici manjina.

Te stranke ipak žele i da na neki način participiraju u izvršnoj vlasti, izjavili su Tanjugu predstavnici poslaničke grupe manjina. U Skupštini Srbije već je formirana Poslanička grupa manjina, koju čine četiri poslanika Mađarske koalicije, dva poslanika Bošnjačke liste za evropski Sandžak i politički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavnik Albanaca sa juga Srbije Riza Halimi.

Poslanik Bošnjačke liste za evropski Sandžak Esad Džudžević i lider Mađarske liste Ištvan Pastor kazali su da je težište pregovora o formiranju vlade trenutno na razgovorima liste Za evropsku Srbiju i koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije, ali da će manjinske stranke svakako, ukoliko ti razgovori budu završeni uspešno, i same pregovarati o učešću u vladajućoj većini.

Džudžević je rekao da Bošnjačka lista za evropski Sandžak ima neformalne kontakte sa listom Za evropsku Srbiju, ali da očekuje od Borisa Tadića poziv na formalne razgovore.

Ta lista, prema njegovim rečima, računa na jedno ministarsko mesto u novoj vladi Srbije, a od G17 plus je već dobila podršku za formiranje ministarstva koje bi se bavilo poslovima ravnomernog regionalnog razvoja.

"Vrlo je važno da predstavnici bošnjačke i mađarske manjine budu zastupljeni u izvršnoj vlasti. To je isto toliko u interesu izvršne vlasti koliko i manjina", rekao je Džudžević i dodao da, bez obzira na ishod budućih razgovora, bošnjački poslanici daju "blanko podršku" proevropskoj vladi.

Džudžević je istakao da približavanje Bošnjačke liste za evropski Sandžak Demokratskoj stranci i G17 plus koincidira sa potrebom uspostavljanja pomirenja unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa u Srbiji, i da predstavnici te liste i Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića već razgovaraju na tu temu.

Lider Mađarske koalicije Ištvan Pastor izjavio je Tanjugu da su mađarski poslanici u ovom trenutku "na repu" pregovora o formiranju vlade, ali da će podržati eventualni dogovor liste Za evropsku Srbiju i koalicije okupljene oko SPS-a.

"Ako je za liste Za evropsku Srbiju i Za evropsku Vojvodinu SPS prihvatljiv partner, onda ćemo i to progutati, jer je to manje zlo od vlade koju bi činile Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka", rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, Mađarska koalicija još ne može da kaže da li će i na koji način učestvovati u izvršnoj vlasti.

"Mađari su, pre svega, zainteresovani da njihovi programski ciljevi budu realizovani i u republičkoj i u pokrajinskoj vladi, a to su: članstvo u EU, autonomija Vojvodine, decentralizacija, ravnopravnost manjina i ostala manjinska pitanja", rekao je Pastor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.