Manjine traže više

Izvor: S media, 26.Avg.2010, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjine traže više

Mađari, Bošnjaci i Albanci o učešću u državnim organima. Od vlasti zahtevaju više mesta u policiji, sudovima...

Politički lideri Mađara, Bošnjaka i Albanaca iniciraće u septembru razgovore sa predstavnicima vlasti kako bi im se obezbedilo veće učešće u državnim organima Srbije - saznaju ”Novosti”.

Čelni ljudi nacionalnih zajednica svoje zahteve temelje na vladinom zaključku iz 2004. godine, koji im garantuje širi upliv u ključnim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << državnim službama. Oni se pozivaju na podatak da zahvataju oko 18 odsto etničke mape Srbije, a da je njihovo učešće u policiji, pravosuđu, prosveti i drugim sektorima daleko ispod ovog procenta. Okidač za novu akciju mogle bi da budu i nedavne žalbe grupe Bošnjaka iz Novog Pazara, koji su kao diplomirani kriminolozi, navodno, više puta odbijani pri pokušaju da se zaposle u MUP.

ZNA I EVROPA

O svom položaju predstavnici Mađara, Bošnjaka i Albanaca početkom godine referisali su izvestiocima Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Kakvu ocenu će PŠE da iznese znaće se u novembru, kada će objaviti izveštaj.

- Za nas ne postoje građani drugog reda i sve nesporazume rešićemo dogovorom - kaže Ivica Dačić za ”Novosti”. - Policija je zainteresovana da se pripadnici svih nacionalnih zajednica u što većem broju prijavljuju za obuku i rad u MUP i tu ima pomaka.

Visoki funkcioner SVM Laslo Varga tvrdi da ne postoji politička odlučnost da se manjine više uključe u rad državnog sektora:

- Nacionalni sastav u državnim organima ne odgovara zastupljenosti manjina u stanovništvu. A, najviše pomaka bilo je u MUP.

I Meho Omerović iz SDPS tvrdi da treba više otvoriti vrata, posebno pravosuđa i prosvete:

- Posle rušenja Miloševića vratilo se poverenje Bošnjaka u policiju i vojsku.

M. B.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Manjine traže više

Izvor: Večernje novosti, 26.Avg.2010

Mađari, Bošnjaci i Albanci o učešću u državnim organima. Od vlasti zahtevaju više mesta u policiji, sudovima..

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.