Izvor: Blic, 25.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjine na listi sa LSV

Manjine na listi sa LSV

Sve prognoze govore da će Koalicija 'Zajedno za toleranciju' preći izborni cenzus, izjavio je juče za 'Blic' jedan od lidera te koalicije Rasim Ljajić. Pored Ljajićeve Sandžačke demokratske partije, u toj koaliciji su Savez vojvođanskih Mađara Jožefa Kase, Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i Liga za Šumadiju Branislava Kovačevića, dok se izborna lista zove 'Zajedno za toleranciju - Čanak - Kasa - Ljajić'.

- Ulazak u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << parlament bio bi ne samo značajan za LSV, SVM i SDP, već za političku i demokratsku stabilnost Srbije. Jer manjine moraju aktivno učestvovati u političkom životi kako bi Srbiju osećali kao svoju domovinu - ocenio je Ljajić. On je naglasio da je formiranje te koalicije iznuđen politički potez stranaka manjina, nakon što u vladajućoj koaliciji nije bilo spremnosti da se promeni izborni zakon.

- Bilo bi jako politički štetno isključiti manjine iz političkog života i rada najvišeg zakonodavnog tela republičkog parlamenta - dodao je Ljajić. On je poručio da ova koalicija ostaje otvorena za sve stranke, kako u Vojvodini i Sandžaku, tako i za stranke koje imaju centrale u Beogradu, te navladine i druge organizacije, da pristupe tom savezu ili da ga podrže na parlamentarnim izborima.

Upitan da li je ta koalicija otvorena i za SDA Sulejmana Ugljanina, Ljajić je odgovorio potvrdno. On je kazao i da je Kasa uputio poziv za zajednički nastup Andrašu Agoštonu.

- Tražimo široku podršku za našu ideju, a to je poštovanje prava na različitosti i izgradnju demokratskog i multietničkog društva. Naša spremnost za zajednički izlazak proističe iz želje da osiguramo ulazak u parlament - objasnio je Ljajić. On je naveo da očekuje podršku stranaka koje okupljaju Albance na jugu Srbije, Rome, Hrvate, Vlahe... N. Č. Albanci bojkotuju

Partija za demokratsko delovanje, najbrojnija politička stranka na jugu Srbije koja okuplja Albance, neće učestvovati na prevremenim parlamentarnim izborima 28. decembra, rekao je za Radio Bujanovac šef odborničke grupe PDD u SO Bujanovac Šaip Kamberi.

- Razmatrajući ponudu ministra za ljudska i manjinska prava SCG Rasima Ljajića, konstatovali smo da bez prisustva više subjekata nacionalnih manjina postoji bojazan da ne bude ispunjen zakonski cenzus od pet odsto jer je jedan broj partija formirao blok za bojkot izbora - kazao je Kamberi. Ta odluka donesena je na sastanku Predsedništva PDD održanom u subotu u Preševu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.