Manjine i LSV protiv rezolucije

Izvor: Blic, 15.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjine i LSV protiv rezolucije

Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara doveli su u pitanje izglasavanje vladine rezolucije o Kosovu jer nisu doneli odluku kako će njihovih devet poslanika danas glasati u Skupštini Srbije.

Ovo će biti prva skupštinska rezolucija o Kosovu koja neće biti usvojena ogromnom većinom glasova poslanika, pošto je opozicija najavila da vladin predlog neće podržati, i Skupštini uputila svoj predlog rezolucije.

U vladinom predlogu navodi se da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbija ratifikovati SSP sa Kosovom u svom sastavu, pozivajući se na član 135, koji garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. U tekstu se kaže da je prisustvo Euleksa moguće samo uz odobrenje SBUN, i da njen cilj ne može biti primena Ahtisarijevog plana, kao i to da se Vlada „obavezuje da se kroz mehanizme UN angažuje na pronalasku odgovarajućeg oblika i pravnog osnova za takvo prisustvo".

Tekst opozicione rezolucije kaže da Skupština ne prihvata legalizaciju Euleksa jer je njen cilj primena Ahtisarijevog plana. Takođe se navodi da bi rezolucija predstavljala pravni i politički okvir za delovanje ostalih državnih organa, a bila bi odgovor Skupštine na „najnovije protivpravne akte kojima se teži secesiji Kosova".

Šef poslaničkog kluba ZES Nada Kolundžija rekla je da će poslanici tog kluba, kao i G17, glasati za rezoluciju. Rezoluciju će podržati i poslanička grupa SPS-PUPS-JS, a lider socijalista Ivica Dačić objasnio je da je uvažen stav socijalista da se kroz rezoluciju definiše da Srbija SSP razume kao potvrdu svog teritorijalnog integriteta.

Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić u ponedeljak je rekao da se dokument donosi bez prethodnih konsultacija sa poslaničkim grupama u Skupštini, a da se po pitanju Euleksa rezolucija „vrti kao mačka oko kaše".

Pored rezolucije o Kosovu na dnevnom redu su i Sporazum o stabilzaciji i pridruživanju i gasni aranžman sa Rusijom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SVM uzdržan, LSV još bez odluke

Izvor: Kurir, 15.Jul.2008

NOVI SAD, 15. jula 2008. (Beta) - Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) biće uzdržani sutra prilikom glasanja o Rezoluciji o kontinuitetu državne politike prema Kosovu, izjavio je danas poslanik te stranke Balint Pastor. "Bićemo uzdržani prilikom glasanja o Rezoluciji", rekao je Pastor agenciji...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.