Manjine biraju savete, incident u Tutinu

Izvor: Studio B, 26.Okt.2014, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjine biraju savete, incident u Tutinu

U Srbiji se održavaju izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, a prema podicima Republičke izborne komisije do incidenta je jedino došlo u Tutinu, gde je intervenisala i policija.

13.50 - Izbori u Boru, Majdanpeku i Negotinu teku bez problema.

13.30 - U podne su u prostorijama Skupštine Srbije počele elektorske skupštine na kojima će se birati nacionalni saveti Hrvata, Crnogoraca i Makedonaca. Za izbor je registrovano 313 elektorskih prijava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
12.48 - Izbori za savete nacionalnih manjina u Dimitrovgradu, gradu sa većinskim bugarskim stanovništvom, odvijaju se bez problema, izjavio je danas Tanjugu koordinator radnog tela za sprovođenje izbora u tom gradu Velin Nikolov.

12.12 - Najveća izlaznost na izbore za savete nacionalnih manjina je u Novoj Varoši, 3,82, odsto, a ukupna izlaznost do devet sati u šest sandžančkih opština je 2.40, podaci su Cesid-a u kome navode da je jedino u opštini Tutin doslo do ozbiljnog incidenta. "Ukupna izlaznost do devet sati iznosi 2.4 odsto, a po opštinama najveća izlaznost je u Novoj Varosi 3.82, u Novom Pazaru 2.13, Priboju 3.76, Prijepolju 2.29, Sjenici 3.19 i Tutinu 2.26", rekao je predstavnik Cesid-a Bojan Klačar.

11.32 - Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak pozvao je danas predstavnike nacionalnih manjina da izađu na izbore za savete nacionalnih manjina ocenjujući da je u prvom satu izlaznost bila simbolična.

11.01 - Zamenik predsednika RIK-a Ivan Šebek izjavio je danas da su sva biračka mesta, 881 njih, otvorena jutros u sedam sati, a da se dogodio incident u Tutinu gde je član biračkog odbora pocepao birački spisak nakon čega je intervenisala policija. "Nažalost ima problema na opštini Tutin. Na biračkom mestu 36, mesto Ribarići došlo je do incidenta u kome je član biračkog odbora pocepao birački spisak. Intervenisala je policija", rekao je Tanjugu Šebek.

10.33 - Povrenik Repbličke izborne komisije za Novi Sad Borko Dunđerski izjavio je danas da je svih 21 biračkih mesta u Novom Sadu za izbore za članove Saveta nacionalnih manjina otvorena po planu i sedam časova i da nije bilo nikakvih problema.

10.26 - Svih 69 biračkih mesta u Suboticu jutros je kao što je bilo i predviđeno otvoreno u sedam časova, na kojima više od 37.000 građana ima pravo glasa na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina. Prema rečima predsednica Radnog tela za sprovođenje izbora na teritoriji Subotice Marije Ušumović Davčik, izbori teku bez problema.

10.00 - U Kosovskoj Mitrovici održavaju se izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina a pravo glasa na biračkom mestu koje je jutros otvoreno u ovom gradu na severu Kosova ima 405 birača albanske, bošnjačke i romske nacionalnosti.

8.59 - Predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor glasao je jutros na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina.

8.04 - U Kragujevcu su jutros u sedam sati otvorena dva biračka mesta na kojima pravo da glasa za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina ima ukupno 1.348 birača.

7.50 - Romi, najbrojnija nacionalna manjina u Pomoravskom okrugu, počeli su jutros glasanje za Nacionalni savet, na šest biračkih mesta, koja su otvorena u sedam časova.

Pravo da glasa na neposrednim izborima, kako svoje savete biraju pripadnici 17 manjina u Srbiji, ima 456.444 birača upisanih u poseban birački spisak, a Republička izborna komisija proglasila je 82 liste.

Do 14 sati u Kragujevcu glasalo je 13,1 odsto od 1.348 građana koji imaju prava glasa za izbor članova nacionalnog saveta nacionalnih manjina, rekao je Tanjugu član radnog tela RIK-a u tom gradu Zlatko Milić.

Glasanje se u Kragujevcu odvija na dva biračka mesta i to u mesnim zajednicama Palilule i Bubanj, a pravo da glasa ima 1.163 Roma, 76 Slovenaca, 26 Grka, pet Bošnjaka, 57 Aškalija, 18 Čeha, dva Rumuna i jedan Egipćanin.

U Dimitrovgradu je na izborima za nacionalni savet bugarske nacionalne manjine do 14 sati glasalo čak 38,5 posto upisanih u biračke spiskove, rekao je Tanjugu koordinator radnog tela Velin Nikolov.

U Dimitrovgradu je na 16 biračkih mesta u posebne biračke spiskove upisano ukupno 6.313 birača.

Predsednik Biračkog odbora u Jagodini, gde je u birački spisak upisano najviše Roma, Srđan Filipović, rekao je Tanjugu da je do 14 sati glasalo 22 odsto Roma koji su u Pomoravskom okrugu najbrojnija nacionalna manjina.

On je izneo i podatak je na izbore za nacionalni savet mađarske manjine u Jagodini odziv bio 100 odsto, ali je napomenuo da je reč o samo jednom Mađaru u tom gradu, koji je došao i glasao.

Kada su u pitanju neposredni izbori u šest sandžančkih opština, programski direktor Cesida Đorđe Vuković rekao je da za sada izborni proces protiče bez ozbiljnijih ekcesa.

"Imali smo nekoliko informacija, ali radi se o pojedinačnim slučajevima koji nisu ugrozil izborni proces. Na nekoliko mesta kasnilo se sa otvaranjem biračkih mesta i te nepravilnosti su otklonjene", rekao je Vuković, dodajući da je do prekida izbornog procesa došlo u opštini Tutin, na biračkom mestu broj 36.

Glasanje protiče bez problema i u Boru, Majdanpeku i Negotionu.

Svih 14 izbornih mesta u opštini Bor, koja su predviđena za glasanje za izbor članova saveta nacionalnih manjina, otvoreno je jutros na vreme, a glasanje za sada protiče bez problema, kažu u opštinskoj Izbornoj komisiji.

I u Majdanpeku i Negotinu gde je glasanje organizovano na šest, odnosno pet izbornih mesta, izbori protiču bez problema.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina održavaju se i u Kosovskoj Mitrovici, a pravo glasa na biračkom mestu koje je jutros otvoreno u ovom gradu na severu Kosova ima 405 birača albanske, bošnjačke i romske nacionalnosti.

Zamenik predsednika RIK-a Ivan Šebek obijasnio je da su sva biračka mesta, 881 njih, otvorena jutros u sedam sati, a da se dogodio incident u Tutinu gde je član biračkog odbora pocepao birački spisak nakon čega je intervenisala policija.

"Nažalost ima problema na opštini Tutin. Na biračkom mestu 36, mesto Ribarići došlo je do incidenta u kome je član biračkog odbora pocepao birački spisak. Intervenisala je policija", rekao je Tanjugu Šebek dodajući da je za takvo krivično delo predviđna kazna zatvora od tri meseca do tri godine i da će RIK insistirati na tome da se taj krivični postupak sprovede i lice osudi.

U podne su u prostorijama Skupštine Srbije počele elektorske skupštine na kojima će se birati nacionalni saveti Hrvata, Crnogoraca i Makedonaca.

Za izbor nacionalnih saveta Makedonaca, Hrvata i Crnogoraca, koji će savete biratu putem elektorske skupštine, registrovano je 313 elektorskih prijava.

Tako je za crnogorsku elektorsku skupštinu prijavljeno i verifikovano 97 elektora, za hrvatsku 132 i za makedonsku 84, koje je izabralo 32.775 birača.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.