Izvor: B92, 06.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Manjinama 12 do 15 mandata"

Novi Sad -- CESID ocenjuje da će stranke manjina u novom sazivu Skupštine imati 12 do 15 poslanika, manjine pregovaraju o zajedničkom nastupu.

Programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Marko Blagojević izjavio je da bi stranke i liste nacionalnih manjina u narednom sazivu Skupštine Srbije mogle da imaju 12 do 15 poslanika.

"Za stranke nacionalnih manjina ne važi cenzus od pet odsto glasova, one samo treba da pređu tzv. prirodni prag, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osvoje onoliko glasova koliko će u proseku biti potrebno za izbor poslanika", kaže Blagojević.

"Procena je da će svaki mandat u Skupštini vredeti 12.000 do 16.000 glasova, zavisno od odziva. Koliko god puta taj broj glasova stranke nacionalnih manjina uspeju da osvoje na izborima, toliko će mandata imati u Skupštini", objasnio je Blagojević.

Samostalno ili zajedno?

Lider SDP-a Rasim Ljajić izjavio je za Betu da i dalje traju razgovori s Demokratskom strankom, koja poziva Listu za toleranciju na zajednički nastup na narednim parlamentarnim izborima.

Ljajić je najavio formiranje Liste za toleranciju, na kojoj će, pored Bošnjaka iz Sandžaka, kandidate imati pripadnici bugarske i romske manjine sa juga Srbije, a danas je toj koaliciji pristupila i Matica Goranaca.

Sa predstavnicima manjinske Liste za toleranciju razgovarali su i čelnici udruženja "Krstaš", koje okuplja Crnogoroce u Vojvodini, a ti razgovori će se nastaviti.

Do sada je samostalan nastup na izborima najavila Romska partija.

Predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Ana Tomanova-Makanova kaže da još nije razgovarala s Ljajićem i navodi da joj je bliža ideja da nacionalne zajednice imaju određen broj zagarantovanih mesta u parlamentu, na osnovu pripadnosti određenoj zajednici, a ne političkim strankama.

Predsednik Nacionalnog saveta Rusina Slavko Oros potvrdio je da bi s Ljajićem trebalo da se sastane krajem ove nedelje, ali je dodao da i on više podržava ideju zagarantovanih mandata koji ne bi bili vezani za političke stranke, prenosi Građanski list.

Predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Šandor Pal rekao je da postoji ideja da sve mađarske stranke na izbore izađu na zajedničkoj izbornoj listi.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa nedavno je najavio da će ta stranka verovatno samostalno izaći na izbore.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić rekao je da Izborni zakon onemogućava tu stranku da samostalno učestvuje na izborima jer ne može da prikupi neophodnih 10.000 potpisa za izbornu listu.

On je zato najavio da će ta stranka vrlo verovatno na izbore izaći u koaliciji s nekom od stranaka tzv. demokratske opcije, najverovatnije s Demokratskom strankom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.