Manje im važni poslanički mandati

Izvor: Blic, 08.Sep.2011, 03:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje im važni poslanički mandati

Ustavni sud prekjuče je verifikovao i uputio na objavljivanje „Službenom glasniku“ odluku prema kojoj funkcioneri nemaju prava na više funkcija. Kad ova odluka stupi na snagu, dvadesetak republičkih i pokrajinskih poslanika konačno će morati da se odluči za jednu od fotelja, a kako je „Blic“ istražio, većina će se odlučiti da ostavi poslanički mandat. Goran Ješić, gradonačelnik Inđije prvi se odrekao poslaničkog mandata

Sa upućivanjem ove odluke na objavljivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dugo se čekalo, o čemu svedoči i Čedomir Čupić, član odbora Agencije za borbu protiv korupcije, koji kaže da je odbor bio spreman da zatraži razrešenje predsednika Ustavnog suda.

- Ostalo je dvadesetak funkcionera koji moraju da se u roku od tri dana posle stupanja na snagu odluke odluče za jednu funkciju i da o tome obaveste Agenciju. U pitanju je četvoro republičkih poslanika, a ostali su poslanici u vojvođanskoj skupštini. Agencija mora da im odgovori u roku od 15 dana.

Ako to ne učine, protiv njih ćemo pokrenuti postupke - kaže za „Blic" Čupić.

Marković: Obećao sam

Lider "Jedinstvene Srbije" i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma kaže za „Blic" da će odmah kad odluka bude objavljena u „Službenom glasniku" dati ostavku na funkciju poslanika. "Ostajem gradonačelnik jer sam rođen u Jagodini, a i obećao sam da ću na toj funkciji ostati - rekao je Dragan Marković.

Do sada se, kako dodaje, skoro 1.300 funkcionera obratilo Agenciji koja je odlučivala o njihovim funkcijama.

Problem koji se ne tiče Agencije, a tiče se vladajućih stranaka, u tome je što većina poslanika izjavljuje da bi se radije odrekli poslaničkog mandata budući da su druge funkcije „slađi deo vlasti".

Međutim, potpredsednik SPS Dušan Bajatović kaže za „Blic" da neće svi poslanici moći da biraju funkciju koju će zadržati. Spisak onih koji će morati da ostanu u Skupštini kao poslanici, kako kaže, vladajuće stranke već razmatraju.

- Neće svi poslanici u pokrajinskom parlamentu moći da izaberu funkcije koje su „slađe", jer tamo mora da ostane 61 poslanik.

U suprotnom, morali bismo raspisati vanredne pokrajinske izbore, što nam nije namera - kaže Bajatović, dodajući da će on zadržati funkciju direktora „Srbijagasa".

- Kad odluka bude objavljena, svako od nas će, prema zakonu, u primerenom roku saopštiti koje funkcije se odriče, a koju će zadržati - pojasnio je on, uz napomenu da da je previše posla započeo u „Srbijagasu" da bi se opredelio za nešto drugo.

Interesantno je da koordinator vladajuće koalicije iz DS za Vojvodinu Dragoslav Petrović tvrdi za „Blic" da nakon ostavki vladajuća koalicija neće biti okrnjena.

- Poslanici vladajuće koalicije poštuju odluku suda. Posle ostavki, pokrajinski parlament će raditi u okrnjenom sastavu do redovnih izbora - kazao je Petrović.

Povezane vesti: Gradonačelnici vraćaju četiri mandata Gradonačelnici odlaze sa funkcija u Pokrajini Goran Ješić: Pre ću ostati gradonačelnik nego poslanik

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.