Manje dokaza protiv Karadžića

Izvor: Glas javnosti, 03.Sep.2009, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje dokaza protiv Karadžića

BEOGRAD - Tužilaštvo Haškog tribunala verovatno ima problem sa dokazima u procesu protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, pa namerava da skrati optužnicu, smatra njegov advokat Goran Petronijević, uz napomenu da je takva praksa poznata u Tribunalu.

Petronijević, reagujući na predlog tužioca Alana Tijegera da se smanji obim dokaza o zločinima u nekoliko opština i broj svedoka, za Glas javnosti kaže da treba sačekati novi podnesak, eventualno novu statusnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << konferenciju i videti šta će sve biti izbačeno.

Za sada je poznato da Tužilaštvo namerava da u procesu protiv Karadžića pozove 152 svedoka, 62 manje u odnosu na prvobitnu listu. Nije isključeno da odustanu od još oko 60, ukoliko budu prihvaćene činjenice iz presuda u drugim procesima pred Tribunalom. Međutim, Petronijević najavljuje da će se Karadžić protiviti prihvatanju presuđenih činjenica iz drugih slučajeva.

- Ne verujemo da će tužilaštvo odustati od Srebrenice, a mi ćemo nastojati da dokažemo tvrdnje da je to bila medijska manipulacija - kaže Petronijević i dodaje da Karadžić neće odustati ni od dokazivanja da mu je Holbruk obećao imunitet od Tribunala ukoliko se povuče s funkcije, uprkos tvrdnjama da nije imao ovlašćenja za to.

S druge strane, portparol Tužilaštva Olga Kavran kaže da Tužilaštvo postupa po nalogu sudija od 22. jula, kada je zatraženo da predloži mere po kojima će ubrzati izvođenje dokaza i smanjiti obim optužnice.

Advokat Toma Fila ističe da je ovo uobičajena praksa u Tribunalu, navodeći primer izbacivanja optužbi za Račak, Padalište i još neke iz optužnice za Kosovo u procesu protiv Slobodana Miloševića.

- Sve je manje para, pa je i cilj da postupci budu efikasniji. Ali, smanjenjem obima optužbi neće se ništa promeniti u korist Karadžića - smatra Fila.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.