Mandat radikalima tera na čistinu i Koštunicu

Izvor: Politika, 24.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mandat radikalima tera na čistinu i Koštunicu

Ako i radikalima i DS-u kaže "ne" na ponudu da uđe u vladu, DSS će biti jedini kriv za izlazak na nove izbore, kaže Goran Svilanović

Najveća parlamentarna stranka Srpska radikalna stranka ni po jednom pravnom osnovu nema ništa više prava na mesto mandatara od bilo koje druge stranke u Skupštini. Jedino što bi predsednika Srbije Borisa Tadića moglo da natera da mandat za sastavljanje nove vlade ponudi radikalima moglo bi da bude ono što obično nazivaju političkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bon-tonom, koji nalaže pristojnost u odnosu na izborne rezultate i volju dobrog dela građana Srbije. Međutim, razlog da Tadić ponudi Tomislavu Nikoliću, zameniku predsednika SRS, da proba da sastavi novu vladu osim pristojnosti, mogao bi da bude i skoro nepristojan politički pragmatizam. Naime, ima onih koji smatraju da na Tadićevo pitanje radikalima da li mogu da formiraju novu vladu odgovor neće dati Tomislav Nikolić već Vojislav Koštunica, kao lider jedine stranke koja još nije odbila mogućnost da uđe u koaliciju i sa radikalima i sa Demokratskom strankom. Taj odgovor mogao bi da diktira dalje poteze u pregovorima o budućoj vladi.

Bivši šef diplomatije Goran Svilanović smatra da bi Tadić trebalo da ponudi Nikoliću mandat za sastavljanje vlade, i zbog pristojnosti koju iziskuju osvojeni glasovi SRS-a, ali pre svega zato što će tako "isterati na čistinu" i Nikolića, ali i Koštunicu. To bi, smatra Svilanović, bio mudar potez predsednika države i DS-a, koji ne bi trebalo da dozvoli da na njegovu odluku utiče ni omalovažavajuća izjava Nikolića u izbornoj noći da na razgovore sa Tadićem neće ići čelnici stranke, jer on to ne zaslužuje.

– Ako radikalima ponudi mandat za sastavljanje vlade Tadić će Nikolića naterati da ili kaže da to ne može da uradi ili da zakuca na vrata DSS-a. Tada ćemo od Koštunice dobiti odgovor koji čekamo godinama, i ja sam uveren, znajući čoveka, da će on reći "ne". Tako se prekidaju sve spekulacije na temu da li je moguća vlada SRS i DSS za vjek vjekova. Potom će vladu pokušati da pravi DS. Ako DSS i drugi put kaže "ne", onda će oni biti jedini krivci za nove izbore i problem čitave zemlje. Kampanju protiv Koštunice i DSS-a na sledećim izborima u tom slučaju vodili bi i radikali i demokrate, a to DSS politički ne bi preživeo – objašnjava Svilanović.

Drugi model za pravljenje vlade je, dodaje bivši šef diplomatije, da se dogovorno podele predsedničko i premijersko mesto i tako namire strane u pregovorima.

I dr Miodrag Radojević, iz Instituta za političke studije, smatra da predsednika države ništa osim političke korektnosti i kurtoazije ne obavezuje da mandat za sastavljanje vlade ponudi radikalima. On objašnjava da predsednik države u skladu sa nečim što se naziva "ustavnim običajem", a što nema snagu pravnog akta, i što je praksa u sistemima sa parlamentarnim vladama, može da ponudi mesto mandatara osobi ili političaru koji oko sebe može da okupi parlamentarnu većinu. Ustavni običaj je jedino što reguliše ovu proceduru, dok se Ustav Srbije, naglašava naš sagovornik, bavi tek procedurom nakon predaje mandata.

– Postoji neka praksa konsultacija sa svim poslaničkim grupama dok se ne dođe do kandidata, ali predsednik nije na to obavezan. Može se reći da bi bilo korektno da Tadić ponudi Nikoliću mandat za sastavljanje vlade, ali sigurno će biti i onih koji bi rekli da je to licemerno s obzirom na činjenicu da je Nikolić već rekao da ne može da napravi vladu. Trenutno tvrdi stavovi svih strana su, smatram, puštanje probnih balona i ispitivanje terena – smatra Radojević.

Međutim, iako je lider radikala u izbornoj noći rekao da nema partnera za koaliciju i formiranje vlade, dva dana kasnije, u intervjuu jučerašnjem "Presu" nije isključio mogućnost formiranja vlade s DSS-om. Na pitanje da li bi je takva vlada moguća, odgovorio je: "Može je biti, ali samo ako prihvate iskorenjivanje mita i korupcije i ako svim silama budemo branili Kosovo". On je ipak dodao da ne veruje da će se Koštunica opredeliti za za radikale.

Kao prepreku da Tadić ponudi Nikoliću mandat, ističe Radojević, ne treba potceniti ni pritisak međunarodne zajednice. Ovaj potez koji bi strana štampa mogla da sažme u naslov tipa: "Tadić prepušta vlast nacionalistima", najverovatnije bi negativno ocenili strani zvaničnici, koji bi od predsednika Srbije tražili da za to ima jaku argumentaciju, neku jaču od one da su radikali najjača parlamentarna stranka za koju je glasala skoro trećina izašlih birača na poslednjim izborima.

Međutim, treba reći da teoretski nije isključena mogućnost, iako joj u praksi mnogi ne daju puno šanse, da neuspeli pregovori u demokratskom bloku ojačaju varijantu radikalsko – DSS-ovske vlade. Pravno, nema prepreka da se to desi, ukoliko pregovori najverovatnije koalicije DS, DSS i G17 plus propadnu. A već sada je jasno, smatra Radojević, da će biti teško da se formira nova vlada. Međutim, važno je da učesnici u tim razgovorima ne izgube iz vida činjenicu da vreme ne radi za njih i da bi bilo najbolje za sve da Srbija dobije vladu do kraja marta. Naime, u aprilu predsedavanje Savetom bezbednosti UN preuzima Velika Britanija, a u maju SAD, koje nemaju toliko razumevanja za srpske interese na Kosovu koliko to ima Rusija koja se sada nalazi na čelu ove institucije.

Dragana Matović

-----------------------------------------------------------

Tvrdnja predstavnika G17 plus

Podrška premijeru koga izaberu DS i DSS

Član predsedništva G17 plus Suzana Grubješić izjavila je juče da će ta stranka podržati mandatara za sastav nove vlade Srbije, koga dogovorom izaberu Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije. "Od dogovora te dve stranke zavisi ko će biti novi premijer Srbije, a novi mandatar trebalo bi da obezbedi većinu i da bude stručan, pošten i hrabar", rekla je Suzana Grubješić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ona nije mogla da kaže na kojim će mestima u novoj vladi insistirati G17 plus, jer, kako je objasnila, o tome bi trebalo da se dogovore stranački organi u petak ili subotu i Glavni odbor stranke početkom iduće nedelje.

Budući poslanik G17 plus u Skupštini Srbije Gordana Rajkov, koja je i predstavnik Pokreta invalida, rekla je da će njeno prisustvo u Skupštini Srbije biti istorijski iskorak za Srbiju. Ona je dodala da bi u Skupštini najpre trebalo da bude obavljena procena eventualnih prepravki i radova, koji bi i poslanicima sa invaliditetom omogućili učešće u skupštinskim zasedanjima i radu parlamenta. (Beta)

-----------------------------------------------------------

Dinkić i Tadić nisu se sastajali

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić i predsednik Demokratske stranke Boris Tadić nisu se sastajali ni razgovarali, već su samo posle nedeljnih parlamentarnih izbora razmenili SMS čestitke, saopštila je juče G17 plus.

U saopštenju se dodaje da se susret Dinkića i Tadića očekuje tek kada predsednik Srbije uputi poziv za zvanične konsultacije.(Beta)

-----------------------------------------------------------

Tadić: Nije bilo konsultacija

Zvanične konsultacije predsednika Srbije Borisa Tadića i predstavnika parlamentarnih stranka o formiranju nove vlade Srbije počeće posle objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Kako je saopšteno iz Pres-službe predsednika Srbije, od nedeljnih izbora do sada nije bilo neformalnih razgovora o formiranju vlade.

Zvanične konsultacije počeće pošto Republička izborna komisija objavi konačne rezultate izbora, piše u saopštenju i ukazuje da će javnost na vreme biti obaveštena o početku i toku konsultacija. (Beta)

-----------------------------------------------------------

Albanci će podržati demokratske snage

PREŠEVO – Koalicija Albanaca iz Preševske doline saopštila je danas da je na nedeljnim izborima osvojila oko 17.000 glasova i da će imati jednog poslanika u Skupštini Srbije.

Poslanik te koalicije biće lider Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi, koji je bio prvi na listi poslaničkih kandidata, rečeno je na konferenciji za novinare u Preševu.

Poslanički kandidat koalicije Šaip Kamberi rekao je da više nije bitno da li će na nekim biračkim mestima u Preševu biti ponovljeno glasanje, jer to neće uticati na rezultate glasanja. Prema njegovim rečima, Koalicija Albanaca Preševske doline će u parlamentu podržati stranke demokratske orijentacije i uspostaviti čvrstu saradnju sa drugim manjinskim partijama, pre svega sa predstavnicima Mađara i Bošnjaka. "Ono što je takođe sigurno jeste da ni u kom slučaju nećemo sarađivati sa Socijalističkom partijom Srbije i sa radikalima", izjavio je Kamberi. (Beta)

[objavljeno: 24.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.