Malovićeva u SE o reformi pravosuđa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malovićeva u SE o reformi pravosuđa

STRAZBUR - Ministarka pravde Srbije Snežana Malović rekla je danas u Strazburu da je Vlada Srbije spremna da što efikasnije radi na rešavanju pitanja položaja Roma i da nastavi reforme u oblasti pravosuđa.
Malovićeva je rekla da je komesaru za ljudska prava Saveta Evrope Tomasu Hamambergu prenela da će svako ministarstvo, iz svoje nadležnosti, razraditi odgovarajući Akcioni plan za rešavanje pitanja položaja Roma.
Rezultati reforme sledeće godine
Dodala je da je obavestila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komesara o reformi pravosudnog sistema koja se sprovodi u Srbiji i izrazila čvrsto uverenje da će naredne godine biti u mogućnosti da mu predstavi i prve rezultate reforme.
Kako je preneto Beti iz srpske delegacije, Hamamberg je istakao da Savet Evrope u potpunosti podržava reformu pravosuđa koja se sprovodi u Srbiji i dodao da je ova reforma izuzetno značajan korak za unapređenje ljudskih prava u Srbiji.
On je ocenio da je u Srbiji "u toku impresivna pravna reforma" koju Savet Evrope "vrlo ceni jer stvara osnov za veću zaštitu ljudskih prava u budućnosti". Dodao je da Srbija ima punu podršku SE u tome.
Komesar za ljudska prava Saveta Evrope je, kako je preneto, pozdravio usvajanje Nacionalne strategije za unapređenje položaja Roma u Srbiji, kao i Zakona protiv diskriminacije.
Venecijanska komisija daje ekspertizu na pravilnik
Na sastanku sa zamenikom sekretara Venecijanske komisije Tomasom Markertom, ministarka je predstavila proces sprovođenja pravosudnih zakona i dogovoreni su dalja procedura i rokovi u vezi sa mišljenjem Venecijanske komisije koje se očekuje na kriterijume za izbor sudija i tužilaca.
Market je izrazio zadovoljstvo zbog predstavljenih reformi a posebno sveobuhvatan pristup čiji je cilj promena sistema, organizacija i procedura, a ne samo nosilaca pravosudnih funkcija.
Posebno je pozdravio činjenicu da će opšti izbor sudija sprovesti Visoki savet sudstva, kao i najavljene izmene i dopune procesnih zakona koje će uticati na efikasnije sudske procedure i pravično suđenje.
Raduje me što će Venecijanska komisija u narednih mesec dana dati ekspertizu na pravilnik o kriterijumima za izbor i napredovanje sudija i tužilaca, rekla je Snežana Malović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.