Malović: Srbija spremna za borbu protiv kriminala

Izvor: Studio B, 18.Okt.2010, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malović: Srbija spremna za borbu protiv kriminala

Srbija je voljna i spremna da preduzme sve korake u borbi protiv organizovanog kriminala i odlučna da kriminalu koji je uzeo maha u navijačkim grupacijama stane na put, izjavila je u Beču ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

"Do toga će doći kroz pravnu proceduru i pooštravanje kaznene politike. Više se ne sme dogoditi da se ne postupa po krivičnim prijavama", kazala je Malović u izjavi agenciji Beta u pauzi Pete konferencije država članica Konvencije Ujedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nacija protiv transnacionalnog kriminala (UNTOC) koja se održava u Beču.

Problem nasilja i kriminala u navijačkim grupacijama traje previše dugo, ocenila je Malović. Obraćajući se predstavnicima 150 država na sastanku u Beču, Malović je kazala da je u Srbiji oduzeta imovina stečena kriminalom vredna najmanje 200 miliona evra i ocenila "da počiniocima krivičnih dela, naročito kada je reč o organizovanom kriminalu, teže pada oduzimanje imovine nego zatvorske kazne".

Prema njenim rečima, Srbija je postigla značajne rezultate u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, ali za tu borbu je posebno značajno jačanje međudržavne saradnje. "Organizovani kriminal po samoj svojoj logici prelazi nacionalne granice i podrazumeva određenu mobilizaciju državnih organa, različitih zemalja u borbi protiv njega. Kriminal ima nove forme i krivično zakonodavstvo mora svakodnevno da se prilagođava i ide ukorak sa metodama i tehnikama koje koriste kriminalne grupe", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, do sada su se dobro pokazale tehnike kao što su prikriveni islednik, svedok saradnik, kao i mere nadzora telefonskih i drugih vrsta razgovora. Ministarka je podsetila da je početkom oktobra u Beogradu održana regionalna konferencija o organizovanom kriminalu, da Srbija ima potpisan bilateralni ugovor o izručenju sa Hrvatskom, kao i da se očekuje da narednih dana takav ugovor bude potpisan i sa Crnom Gorom.

"Dogovorili smo se da aktivno radimo na uspostavljanju balkanskog ili regionalnog naloga za hapšenje, po ugledu na evropski ili onakav kakav postoji u skandinavskim zemljama", najavila je Malović. Malović učestvuje u radu Pete konferencije država članica Konvencije Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog kriminala, kojom se obeležava 10 godina od usvajanja tog globalnog međunarodnog instrumenta.

Minisrtsvo pravde Srbije je saopštilo da će tokom posete Beču Malović imati niz bilateralnih sastanaka sa kojim će sa predstavnicima ministarstva pravde evropskih i vanevropskih zemalja razmeniti iskustva u borbi protiv kriminala i razmotriti modele unapređenja međunarodne pravne pomoći. Malović će se sastati sa ministrom pravde Austrije i delegacijom Ministarstva pravde Meksika, kao i sa generalnim sekretarom Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi Markom Perinom de Bišamboom.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.