Izvor: B92, 14.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo verovatan nastavak pregovora

Beograd -- Srđan Đurić izjavio da je Vlada svesna da zvaničnici EU neće u ponedeljak saopštiti premijeru da se pregovori nastavljaju.

Iako se u izjavama zvaničnika Srbije mogao naslutiti optimizam pred susret premijera Koštunice sa Havijerom Solanom i Olijem Renom u Luksemburgu, šef Kancelarije sa saradnju sa medijima Srđan Đurić je izjavio je da je jasno da ti pregovori sledeće nedelje neće biti.

Đurić je rekao da će Vlada Srbije i dalje preduzimati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve što je u njenoj moći kako bi se završila saradnja sa Haškim tribunalom što je pre svega interes Srbije.

"Šteta je što u ovom trenutku neće biti nastavljeni pregovori sa EU jer bi to predstavljalo dodatni podsticaj za što brže okončanje saradnje sa Haškim tribunalom. Bez obzira na to Vlada Srbije će i dalje preduzimati sve što je u njenoj moći da zavrpi saradnju sa tribunalom, jer je reč o interesu Srbije"; kaže Đurić.

Premijer Vojislav Koštunica će, kako je najavio u Luksemburgu, predočiti detalje Akcionog plana za hapšenje Mladića i izneti uverenje da će taj plan uskoro dati rezultate.

Simić: Nema prostora za popuštanje Brisela

Ni predsednik Boris Tadić nije imao uspeha sa evropskim zvaničnicima. Njegov savetnik Jovan Simić kaže za B92 da je Tadić u Finskoj, u petak, predstavio svoj plan za hapšenje Mladića koji bi bio realizovan posle izbora kada bude konstituisana nova vlada u kojoj će biti i DS.

"Ono što je predsednik Tadić pokušao to je da založi svoj autoritet, i da kaže da će on da preduzme odgvoornost i da će taj problem da se reši u trenutku kada Demokratska stranka bude u vlasti, jer je to učinjeno i kada je izručen Milošević", rekao je Simić.

Simić ocenjuje da prostora za popuštanje Brisela nije bilo pre svega zbog toga što glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte tvrdi da je Mladić u Srbiji, a da Akcioni plan ne funkcioniše u potpunosti.

"Ako sublimiramo te dve činjenice onda je jedina moguća rezultata njenog izveštaja to da mi nismo sve učinili da bi locirali i uhapsili generala Mladića", kaže Simić.

On dodaje da iako se ne može reći da bezbednosne službe skrivaju Mladića, ima osnova da se veruje da delovi službi ili bivši pripadnici pomažu u njegovom skrivanju. "Akcioni plan koji je dobro zamišljen oćigledno ne daje rezultate.", kaže Simić.

Optimizam da će pregovori biti nastavljeni već naredne nedelje u vrhu vlasti u Srbiji zamenjen je nadom da bi pregovori ipak mogli biti nastavljeni uskoro - neki se nadaju i do kraja meseca, dok drugi ocenjuju da će Brisel učiniti neki ustupak Srbiji pre izbora kako bi pokazao da i dalje podržava demokratske snage u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.