Mali ne priznaje Kosovo

Izvor: Blic, 21.Maj.2010, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali ne priznaje Kosovo

Mali je jedna od 123 članice Ujedinjenih nacija, od ukupno 192, koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a neslaganje sa ovom unilateralnom odlukom kosovskih vlasti danas je još jednom u Beogradu ponovio šef diplomatije te države Moktar Uan. Vuk Jeremić i Moktar Uan

Uan je, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, rekao da je njegova zemlja beskompromisno privržena principu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da, u tom kontekstu, ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

To je, kako je rekao, suštinski princip kojim je uređeno međunarodno pravo, pre svega Povelja Ujedinjenih nacija i Povelja Afričke unije.

Sa Moktarom Uanom danas je razgovarao i premijer Mirko Cvetković, koji je izrazio očekivanje da će Mali, kao jedna od vodećih zemalja afričkog kontinenta, nastaviti da pruža podršku Srbiji i da će ostati dosledna svojim stavovima uprkos pritiscima za priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Cvetković je, kako je saopšteno iz kabineta predsednika Vlade, zahvalio na principijelnom stavu te zemlje u odbrani načela međunarodnog prava kad je reč o Kosovu i Metohiji.

Ministar Uan je istakao da Srbija može i dalje da računa na podršku Malija u očuvanju njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Cvetković je podsetio ministra Uana na dug istorijat tradicionalno prijateljskih odnosa Srbije i Malija i izrazio čvrsto opredeljenje za njihovo unapređenje pre svega u oblasti ekonomije, poljoprivrede, bezbednosti ali i u okviru kulturno-prosvetne saradnje, navedeno je u saopštenju.

Slavica Đukić Dejanović sa ministrom iz Malija

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović i ministar spoljnih poslova Malija Moktar Uan zauzeli su se danas za unapređenje odnosa dve države, saopštio je srpski parlament.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, oni su ocenili da tradicionalno prijateljstvo dve države, "dugo skoro 50 godina, predstavlja podsticaj unapredjenju bilateralnih odnosa Malija i Srbije na političkom i na ekonomskom planu".

Obostrano je izražena želja da se ostvari što šira parlamentarna saradnja.

Predsednica parlamenta je posebno zahvalila gostu na "izuzetno principijelnom stavu u vezi sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom Srbije".

"Istaknuto je da će mišljenje Međunarodnog suda pravde dati mogućnosti i povoda za otvaranje dijaloga koji bi trebalo da donese rešenje u vezi sa Kosovom i Metohijom, koje bi se baziralo na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti, međunarodnom pravu i prinicipima Povelje UN", navodi se u saopštenju.

Zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova

Od ukupno 192 članice Ujedinjenih nacija, njih 123 nije priznalo nezavisnost Kosova i Metohije, koju su vlasti u Prištini jednostrano proglasile februara 2008. godine, čime se Kosovu zatvara put ka članstvu u svetskoj organizaciji i onemogućava da ikad stekne atribute državnosti.

Pored Srbije, Kosovo nisu priznale: Alžir, Andora, Angola, Antigva i Barbuda, Aregentina, Azerbejdžan, Bahami, Bahrein, Bangladeš, Barbados, Belorusija, Benin, Butan, Bolivija, Bosna i Hercegovina, Bocvana, Brazil, Bruneji, Burundi, Kambodža, Kamerun, Centralnoafrička Republika, Čad, Čile, Kina, Kongo, Obala Slonovače, Kuba, Kipar, Demokratska Narodna Republika Koreja.

Među državama koje nisu priznale secesiju Kosova su i :Demokratska Republika Kongo, Ekvador, Egipat, Salvador, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Etiopija, Fidži, Gabon, Gruzija, Gana, Grčka, Grenada, Gvatemala, Gvineja, Gvineja Bisao, Gvajana, Haiti, Honduras, Indija, Indonezija, Iran, Irak, Izrael, Jamajka, Jemen, Jermenija, Kazahstan.

Tu su i: Kenija, Kiribati, Kuvajt, Kirgistan, Narodna Demokratska Republika Laos, Liban, Lesoto, Libija, Madagaskar, Mali, Malta, Mauricijus, Meksiko, Mongolija, Maroko, Mozambik, Mjanmar, Namibija, Nepal, Nikaragva, Niger, Nigerija, Oman, Pakistan, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Filipini, Katar, Moldavija, Rumunija, Rusija, Ruanda, Sent Kits i Nevis, Sveta Lucija, Sent Vinsent i Grenadini, Sao Tome i Principe.

Sa unilateralnom odlukom vlasti u Prištini nisu se složili ni: Sejšeli, Singapur, Slovačka, Solomonska ostrva, Južna Afrika, Sri Lanka, Sudan, Surinam, Sirija, Španija, Tadžikistan, Tajland, Timor, Togo, Tonga, Trinidad i Tobago, Tunis, Turkmenistan, Tuvalu, Uganda, Ukrajina, Tanzanija, Urugvaj, Uzbekistan, Venecuela, Vijetnam, Zambija, Zelenortska ostrva i Zimbabve.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.