Mali: Sporazum sa EAEU koristiće srpskim privrednicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2020, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Sporazum sa EAEU koristiće srpskim privrednicima

Sporazum između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) proširiće se lista proizvoda koje možemo da izvezemo na prostore Unije, pre svega bez carine i sa uvećanim kvotama, naveli su poslanici većine u parlamentu.

Tokom rasprave u Skupštini Srbije o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i EAEU, kojoj prisustvuje ministar finansija Siniša Mali, ocenjeno je da će Sporazum koristiti srpskim privrednicima i predstavljaće veliki motiv za dolazak stranih investitora. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je da Sporazum sa Unijom predstavlja i osnov za političku saradnju sa Rusijom. To je, kako kaže, dodatni okvir za unapređenje sa svim članicama EAEU.

On je podsetio da su članice imale veoma principijelan stav kada je u pitanju jednostrano proglašenje nezavisnosti KiM, te podsetio da su se protivile i da samoproglašena država Kosovo postane članica bilo koje međunarodne organizacije.

"Ogroman podsticaj razvoju odnosa dve zemlje daju upravo predsednici Aleksandar Vučić I Vladimir Putin. Dobra politička saradnja je omogućila i dobru ekonomsku saradnju", rekao je Milićević.

Poslanica Partije ujedinjenih penzionera Srbije Snežana Petrović izjavila je da Sporazum sa EAEU nije koristan samo za privrednike koji posluju na tom tržištu već je istovremeno važan motiv za dolazak investitora, a to znači nova radna mesta i fabrike.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Predrag Jelenković precizirao je da se sporazum odnosi na Rusiju, Kazahstan, Belorusiju, Jermenijau i Kirgiziju.

"Kao što je ministar (Mali) rekao u uvodu, to je tržište od 180 miliona ljudi i taj sporazum pokriva 99 odsto srpske robe koja će biti oslobođena carine, što će stvoriti povoljne uslove za dalju uspešnu saradnju i u drugim oblastima", rekao je Jelenković.

On je dodao da, prema podacima Ministarstva trgovine, trenutno 743 srpske kompanije izvoze robu na rusko tržište sa ponudom od više 1.200 prpozvoda, navodeći da upravo sporazum štiti te kompanije kojima je sada omogućeno da izvoze i na druga tržišta Evroazijske ekonomske unije.

Predsednica odbora za finansije Aleksandra Tomić kazala je da je Srbija sa Evroazijskom ekonomskom unijom ipak zadržala carine na nekoliko proizvoda koji su od velikog značaja.

Prema njenim rečima, to su beli šećer, etil alkohol, motorna vozila i gume, novi traktori.

S druge strane, Rusiji će biti omogućeno da nastavi uvoz u Srbiju bez naplate carina za sve poljoprivredne proizvode, s tim, da je uspostavljena veća sanitarna inspekcijska kontrola na graničnim prelazima.

"Prilikom uvoza u Uniju iz Srbije zadržale su se carine za živinsko meso, beli šećer, vino, etil alkohol, cigarete, pamučne tkanine, kompresore, rashladne uređaje, putničke automobile, traktore, kao i za upotrebljene gume", rekla je Tomić.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić pozdravio je Sporazum sa EAEU, navodći da je to pravi potez i da je to put kojim Srbija treba da ide.

Poslanici o bojkotu, Komercijalnoj banci...

Poslanici Skupštine Srbije danas su rad počeli postavljanjem poslaničkih pitanja, pa je tako šef socijalista u parlamentu Đorđe Milićević kritikovao deo opozicije koji je proglasio bojkot, jer u kampanji bojkota koriste decu političara, ocenivši da se deci tako "crta meta na čelu".

Bojkot, iako je očajnički potez, legitiman je vid političke borbe, rekao je Milićević, ali su, kaže, zabrinjavajuće poruke putem društvenih mreža koje su deo kampanje.

On je pokazao fotografije sa društvenih mreža na kojima su pored slogana SNS-a "Aleksandar Vučić za našu decu" prikazane slike sinova Ivice Dačića, Milana Krkobabića, Aleksandra Vučića, Vojislava Šešelja, kao i ćerke Zorana Babića.

"Samo izvitopereni umovi mogu u politička razmišljanja da uvedu takvu morbidnost. Crtate mete deci koja nemaju veze s politikom. To je sramno. Je l' ovo sloboda medija da stavite fotografiju vlasnika jedne televizije i njegovog sina", pitao je Milićević.

On je zaključio da se kampanja bojkota svodi samo na mržnju i dodao da nema nikakvih granica, već samo izopačenosti koja je usmerena ka deci.

Milićević je istakao da je razlika između vlasti i opozicije u pristojnosti.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj pitao je danas, osvrnuvši se na izjavu lidera SNS-a Aleksandra Vučića, da li to što najavljuje "provetravanje" u vladi, na lokalu i parlamentu priznaje da vlast nema rezultate.

"Ovo izgleda kao priznanje i da Srpska napredna stranka nije ispunila ono čime se hvalila i sada su krenuli u nova obećanja. Ne stoji ta priča o smenama zajedno s porukama koje se mogu čuti iz vlade o nikad boljim uspesima", rekao je Šešelj.

Navodeći da je predsednik Srbije rekao da je cilj promena predizbornih zakona da se vrati politički život u parlament, on je pitao predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković kako je moguće da ignoriše 100.000 potpisa građana koji su podržali izmene zakona kojima se ukidaju izvršitelji i njihova nadležnost vraća u sud.

Poslanik na listi SNS-a Marijan Rističević pitao je Zaštitnika građana šta misli da preduzme povodom kampanje koju protiv migranata vode predsednik Dveri Boško Obradović i taj pokret.

Rističević je naveo da imigranti samo prolaze kroz Srbiju i da nemaju nameru da se zadržavaju, jer žele da odu u zemlje Evropske unije, dok, kako kaže, Boško Obradović, po njegovoj oceni, vrši rasističku i fašističku kampanju koristeći pri tom hladnjaču kao rekvizit.

Poslanik Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović pitao je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kako je moguće da se pojavi vest da je izgradnja stanova u 2018.počela da dostiže nivo izgradnje 2011.godine, dok se istovremeno govori kako građevinarstvo "cveta", ocenivši da su te priče o velikom broju kranova samo propaganda.

Pitao je i ministra finansija Sinišu Malog da li je moguće da se zaustavi prodaja Komercijalne banke, navodeći da aktuelna vlast nastavlja da sprovodi ono što je radila prethodna, kao i da se sada prodaje sve ono što i oni ranije nisu hteli.

Vukadinović je kazao da je i guvernerka NBS izrazila stav da je protiv prodaje banke, te dodao da je i njegovo mišljenje da je loše da se prodaje poslednja državna banka u Srbiji nezavisno od toga ko je kupac i od njegovog boniteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poslanička pitanja o bojkotu, Bošku Obradoviću i migrantima, Komercijalnoj banci

Izvor: RTS, 20.Feb.2020

Poslanici Skupštine Srbije započeli su sednicu postavljanjem poslaničkih pitanja. Šef socijalista u parlamentu Đorđe Milićević kritikovao deo opozicije koji je proglasio bojkot, iz SNS-a su pitali ombudsmana šta misli o kampanji Boška Obradovića u vezi sa migrantima, dok su predstavnici...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.