Makron predložio stvaranje „evropske“ vojske radi  „odbrane od Rusije, Kine i SAD“

Izvor: Vostok.rs, 06.Nov.2018, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron predložio stvaranje „evropske“ vojske radi „odbrane od Rusije, Kine i SAD“

Francuski predsednik Emanuel Makron je predložio stvaranje "sveevropske vojske" nezavisne od Sjedinjenih Američkih Država.
"Mi ne možemo zaštititi evropljane ako ne odlučimo da stvorimo pravu sveevropsku armiju. Moramo imati Evropu koja će se sama braniti bez SAD", izjavio je Makron za radio "Evropa 1". Francuski predsednik je naglasio da se Evropa sada "suočava sa brojnim pokušajima mešanja u njene unutrašnje demokratske procese i sajberprostor". "Moramo se braniti! Od Kine, Rusije, pa i od Sjedinjenih Američkih Država", zaključio je Makron. „Kada vidim da je američki predsednik Donald Tramp pre nekoliko nedelja izjavio da se povlače iz važnog sporazuma o razoružanju koji je, podsećam, zaključen nakon ozbiljne raketne krize sredinom osamdesetih godina u Evropi, jasno mi je da će glavna žrtva u ovom slučaju postati Evropa i njena bezbednost. I ne preuveličavam. Objektivno posmatram situaciju u kojoj se nalazimo - nalazimo se u Evropi koja već sedam decenija živi u uslovima mira, ali koja je danas podeljena na delove zbog rasta nacionalizma. Živimo u svetu u kome se ponovo pojavljuju opasne tendencije kao rezultat ponovnog naoružavanja velikih sila. Zbog toga nam je potrebna jača Evropa“, istakao je Makron. Evropski političari redovno daju predloge za stvaranje jedne vojske Evropske Unije. Tako je evropski komesar za budžet Ginter Etinger izjavio da "sanja o stvaranju vojske koja će zajednički biti odgovorna za čuvanje demokratije, ljudskih prava i sloboda u Evropi i misija u inostranstvu".  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.