Maja Gojković građanima koji protestvuju: Ne uništavajte umetnička dela

Izvor: Blic, 05.Apr.2017, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maja Gojković građanima koji protestvuju: Ne uništavajte umetnička dela

Predsednica Skupštine Srbije i skupštinskog odbora za kulturu Maja Gojković izjavila je da su tokom protesta ispred parlamenta oštećena umetnička dela i apelovala na sve učesnike protesta da ni na koji način ne uništavaju i ne učestvuju u devastiranju spomenika od velike istorijske i kulturne vrednosti.

Gojković je u izjavi medijima navela da su tokom protesta, koji je juče održan ispred Narodne skupštine, oštećena umetnička dela ispisivanjem grafita autolakovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na delu skulpture 'Igrali se konji vrani', autora Tome Rosandića, koja je postavljena ispred Doma Narodne skupštine 1938. godine.

"Srbija je demokratska država u kojoj svaki gradjanin ima pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo mirnim protestom. Apelujem na sve učesnike protesta da ni na koji način ne uništavaju i ne učestvuju u devastiranju spomenika od velike istorijske i kulturne vrednosti" navela je Gojković.

Uz pomoć istoričara umetnosti i stručnjaka za restauriranje i konzervaciju umetničkih dela utvrdićemo kolika je šteta do sada načinjena i pokušati da preduzmemo sve neophodne mere da, koliko je moguće, uklonimo tragove oštećenja monumetalne skulpture "Igrali se konji vrani", dodala je predsednica Skupštine i skupštinskog odbora za kulturu.

Kako je rekla, 80 je godina od završetka izgradnje Doma Narodne skupštine, i zadatak svih nas je da to zdanje, koje je 1984. godine proglašeno za spomenik kulture, zajedno čuvamo.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Reakcije na proteste: Protestujte, ali što autolakom na umetnička dela?

Izvor: Telegraf.rs, 05.Apr.2017

"Spontano" okupljanje sinoć i preksinoć u Beogradu izazvalo je burne reakcije javnosti i mada je bilo suprotnih mišljenja, veliki broj njih smatra da uništavanje spomenika i ugrožavanje bezbednosti nije u skladu sa mirnim demokratskim protestima. U ovome su se složile predsednica Skupštine Srbije...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.