Mađari u Vojvodini neće fašiste u svom komšiluku

Izvor: Blic, 09.Nov.2015, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađari u Vojvodini neće fašiste u svom komšiluku

Stanovnici Sente, gradića na severu Vojvodine sa mađarskom većinom, ne žele fašistički Jobik u svojoj blizini.

Jobik je politička stranka ekstremne desnice iz Mađarske, a njen potpredsednik i poslanik Ištvan Savai otvorio je svoju kancelariju u ovoj mirnoj varošici, u prizemlju zgrade u Ulici Dositeja Obradovića.

Međutim, kada je reporter “Blica” otišao u Sentu, tamo je zatekao zaključanu kancelariju sa katancem na bravi, mada je postavljena tabla s >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << natpisom Jobika i Savaija.

Žitelji Sente, za koje važi da su apolitični i malo se uključuju u politički život, nerado gledaju na dolazak Jobika. Predsednica Skupštine opštine Senta Aniko Širkova kaže da sve to stvara tenzije.

- Ja kao predsednica SO smatram da to nije potrebno u Senti. Nije srećno rešenje da potpredsednik ekstremne desničarske stranke otvori u drugoj državi kancelariju - kaže Širkova.

Profesorka Aniko Žiroš Jankelić misli da nadležni organi treba da ispitaju da li je Jobiku mesto u Senti.

- Vojvodinu odlikuju tolerancija, poštovanje tradicije i naših običaja. Ovaj potez može samo negativno da utiče na sve dobro što smo gradili. Takođe, saradnja Mađarske i Srbije je na visokom nivou u ekonomiji, privredi, kulturi i sportu. Ovo nije najbolji način da se nešto poboljša - smatra Žiroš Jankelić.

Bojan Farago, vlasnik popularne diskoteke u Čoki i kafića u Senti, kaže da je velika većina mladih ogorčena zbog dolaska fašista u njihov grad.

- Kancelarija u kojoj se šire ideje ultradesničarske stranke nije dobrodošla niti prihvaćena. Očekujem da nadležni organi reaguju i, kao što nije mogla da funkcioniše u Subotici, ne bi trebalo ni ovde u Senti - smatra Farago.

Poslednja informacija koja je saopštena iz Ministarstva za državnu upravu Republike Srbije je da inspektori na terenu utvrđuju činjenično stanje o kancelariji Jobika u Senti, kao i da su u kontaktu sa MUP-om. U policiji kažu da će vrlo brzo reagovati i trajno zatvoriti kancelariju kada za to dobiju rešenje ministarke državne uprave Kori Udovički.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.