Izvor: B92, 16.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP: Pojačati mere bezbednosti

Beograd -- Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije obavestilo je preduzeća koja obavljaju delatnosti od vitalnog značaja za zemlju da pojačaju mere bezbednosti sopstvenih objekata i imovine. MUP je saopštio da je razlog za takve mere "mogućnost međunarodnih sukoba i opasnost od različitih oblika terorističkih akata u svetu i u Srbiji". U republičkom MUP-u je Radiju B92 objašnjeno da se radi o redovnoj praksi da se početkom godine izdaju slična saopštenja u kojima se apeluje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na pojačanje opreznosti i budnosti, posebno zbog učestalih napada na pošte i banke.

S druge strane, analitičari sa kojima smo razgovarali ukazuju da do ovog saopštenja dolazi u momentu sve izvesnije američke vojne intervencije porotiv Iraka, ali i neposredno po plasiranju vesti da SAD pregovaraju sa Beogradom oko zakupljivanja vojnih baza na 99 godina. Nezavisno od toga da li je vest o zakupu baza tačna, ona se pojavila u određenom trenutku, ocenjuju neki od naših sagovornika. Inače, u preduzeća koja obavljaju delatnosti od vitalnog značaja za zemlju ubrajaju se, između ostalih, EPS, pošte, banke, naftna industrija, Srbija-Šume. U MUP-u je Radiju B92 rečeno da se očekuje da Skupština Srbije uskoro usvoji zakon o fizičkom i tehničkom obezbeđenju, čime će se regulisati rad agencija i službi za obezbeđivanje.

Profesor na Fakultetu civilne odbrane Zoran Dragišić smatra da potreba za pojačanim obezbedjenjem objekata nastaje kao posledica očekivanog napada Sjedinjenih američkih država na Irak. Dragičić je za Radio B92 ocenio da će, ukoliko dodje do tog napada, islamističke terorističke grupe pojačati svoje aktivnosti u celom svetu: "Mislim da se Srbija može naći na udaru međunarodnog terorizma, tim pre što imamo neraščišćene račune sa teroristima još od rata na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, gde su islamske terorističke grupe veoma aktivne. Ovo je područje sigurno unosna meta za terorizam. Mislilm da bi ovo upozorenje koje je izdao MUP Srbije trebalo bi ozbiljno da shvate oni na koje se ono odnosi, jer ne treba se uljuljkivati i misliti da je terorizam nešto što se dešava nekom drugom. Onoga trenutka kada američki napad na Irak otpočne, u tom trenutku ja očekujem i terorističke odgovore na različitim mestima u svetu, što ne znači da će do njih sigurno doći ili da će biti usmereni na Srbiju, međutim ukoliko postoji i najmanja opasnost i pretnja, to su dovoljni razlozi da se preduzmu vrlo ozbiljne mere", kaže Dragišić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.