MUFTIJA ZUKORLIĆ STVARA „SVOJU“ DRŽAVU

Izvor: Kurir, 10.Jun.2011, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUFTIJA ZUKORLIĆ STVARA „SVOJU“ DRŽAVU

NOVI PAZAR - Muftija i reis postali akademici! Da bi ostvarili taj cilj, trebalo je osnovati Bošnjačku akademiju nauka i umetnosti (BANU), iako je suprotno pravilu da država ima takvu ustanovu.

NOVI PAZAR - Muftija i reis postali akademici!

Da bi ostvarili taj cilj, trebalo je osnovati Bošnjačku akademiju nauka i umetnosti (BANU), iako je suprotno pravilu da država ima takvu ustanovu.

„Svečanost“ je upriličena u velikoj sali Internacionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << univerziteta u Novom Pazaru, planirano je da BANU ima odeljke u Novom Pazaru i u Sarajevu, a svi članovi osnivačke skupštine, njih 21, među njima i reis-ul-ulema Mustafa Cerić i muftija Muamer Zukorlić dobili su titule akademika!

- Moji snovi danas su postali java! Ovo je istorijski dan za Bošnjake. Hvala dragom Alahu što je danas učinio mogućim ono što je dugo izgledalo nemoguće... Ovo je radosna vest i za naše komšije, za sve koji žive sa Bošnjacima, za Srbe, Hrvate. Zato i njima čestitam. Čestitam i onima koji se nisu obradovali ovom činu, ali će se i oni obradovati - rekao je novopečeni akademik Zukorlić, pozivajući Bošnjake da posle ovog dana „još više podignu svoja čela“.

Reis-ul-ulema Mustafa Cerić pozivao je braću Albance da „zajedno budu oni i Bošnjačka akademija“.

- Pružamo ruku i SANU i HAZU, samo pod uslovom da nauče kako se mi Bošnjaci zovemo i koja nam je domovina, i da nikad ne kažu da je nas Bošnjaka previše, nego da nas je premalo - rekao je Cerić, i zagonetno poručio - „počeli smo sa akademijom, i - nastavljamo dalje, ako bog da“.

On je posebno pozdravio suprugu muftije Zukorlića Elmu, koja je bila u publici, rečima da je dobro što je tu, da „vidi kakvog muža ima“.

- Kad danas gledam ovde Ferida Muhića, predsednika BANU, vidim kraljevsko lice A kad gledam muftiju Zukrolića, vidim - lice gazije!  - rekao je reis Cerić.

Cerić:Ćosiću, vodi računa!

Reis Mustafa Cerić imao je poruku i za Dobricu Ćosića:

- Otac srpske nacije Ćosić kaže da smo mi muslimani pod imenom Bošnjaci. Gospodine Ćosiću, dobro upamti da se mi zovemo Bošnjaci, da smo mi Bošnjaci. I još zapamti da se Treći memorandum SANU neće pisati dok se ne pročita deklaracija BANU. Tadić poručuje u Briselu kako će braniti Hrvate. A ja mu kažem, ne brini se ti za Hrvate, nego za svoje građane ovde u Novom Pazaru. A komšijama Hrvatima kažem - neka vas brani svako živi na svetu, samo nemojte da vas Tadić brani.

Ovacije za Ganića

Uz muftiju Zukorlića, ubedljivo najjači aplauz od svih akademika juče je dobio Ejup Ganić, koji se u Novom Pazaru, kako je objašnjeno, nije pojavio „iz opravdanih razloga“.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.