Izvor: B92, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MO: Vojnik bio zatočen u Tirani

Beograd -- Ministarstvo odbrane saopštilo da se jedan od dvojice zatočenih vojnika VJ tokom rata na Kosovu nalazio u bazi SAD u Tirani.

Vojnike Bobana Milenkovića i Šefka Tairovića zarobili su pripadnici OVK kod graničnog prelaza sa Albanijom Chafa Morina, u aprilu 1999. godine, navodi se u saopštenju. Delegacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u SRJ 18. aprila 1999. godine obavestila je Generalštab Vojske Jugoslavije da se zarobljeni Milenković nalazi u Tirani i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ga je tamo posetio delegat MKCK, navodi Ministarstvo.

Ustanovljeno je da se iz kopije zarobljenickog kartona Međunarodnog komiteta Crvenog krsta vidi da je Milenković lišen slobode 13. aprila, a da se od 16. aprila 1999. godine nalazio u vojnoj bazi SAD u Tirani.

"Prema izjavama tadašnjih vojnika Tairovića i Milenkovića, datim nadležnim državnim organima, oni su jedno vreme proveli na neutvrđenoj lokaciji u Nemačkoj", ističe se u saopštenju.

Pozivajući se na izvor u Međunarodnom Crvenom krstu, Politika je u subotu objavila da su Milenković i Tairović bili ratni zarobljenici u vojnoj bazi SAD u Nemačkoj.

"Iz izvora bliskih vojnoj policiji saznali smo nezvanično da nisu bili podvrgavani torturi, ali da su 'preslišavani'. U vestima iz maja 1999. godine navedeno je da je vojnicima ponuđeno da za Haški tribunal svedoče o akcijama srpskih snaga protiv Albanaca. Oni su tu ponudu odbili", piše Politika.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su Milenković i Tairović predati vlastima SRJ 18. maja 1999.godine na jugoslovensko-međarskoj granici.

"Razdvojiti hvatanje terorista od vojnika"

Nemački nedeljnik je informaciju o zarobljavanju Bobana Milenkovića i Šefka Dairovića objavio kao primer da su snage SAD praksu tajnih letova imale i pre početka rata protiv terorizma.

Vojni analitičar Aleksandar Radić, pak, smatra da su prebacivanja osumnjičenih za terorizam i jugoslovenskih vojnika odvojene i različite stvari.

"Ne mogu se izjednačiti antiteroristički rat i ono što se dešavalo u Jugoslaviji, jer je u slučaju borbe protiv terorizma reč o situaciji u kojoj se Amerikanci bore protiv ljudi koji nisu pripadnici regularnih vojnih formacija, dok je Jugoslavija tada bila država sa svojim oružanim snagama, doduše, izložena napadima NATO-a, ali morala je za svoje pripadnike da očekuje da imaju status ratnih zarobljenika", kaže Radić.

Radić nije iznenađen činjenicom da je javnost u Srbiji za zarobljavanje dva jugoslovenska vojnika saznala sedam godina kasnije i posle pisanja nemačkog nedeljnika, jer je verovatno procenjeno da ranije insistiranje na tom slučaju ne bi bilo politički korisno.

"Tada su postojale mnogo drastičnije činjenice, mnogo poginulih, i vojnika i civila, na prostoru Srbije i Crne Gore, i to je daleko ozbiljnije nego pitanje dve osobe koje su, bez obzira na lična stradanja, ostale žive. Mislim da ne treba očekivati da će to napraviti bilo kakav poremećaj između Srbije i NATO-a, naročito ne na duže staze", kaže Radić.

Štern je pisao da je pripadnike Vojske Jugoslavije Bobana Milenkovića i Šefka Dairovića aprila 1999. na Kosovu zarobila OVK, koja ih je prebacila na teritoriju Albanije, gde su ih preuzeli Amerikanci i transportovali u zatvor u bazi u Manhajmu, u Nemačkoj.

Vojnici su 18. maja 1999. prebačeni iz Manhajma do mađarsko-jugoslovenske granice, u pratnji predstavnika Crvenog krsta i mađarske policije, pod nadzorom Vojske SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.