Izvor: Blic, 15.Jul.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF razmatra zahtev za članstvo Kosova

Međunarodni monetarni fond primio je 10. jula od kosovskih zvaničnika zahtev za prijem u članstvo te organizacije, koji će razmotriti u skladu sa svojom odlukom da Kosovo smatra novom nezavisnom državom, odvojenom od Srbije, saopštio je danas MMF.

U saopštenju se, takođe, navodi da Srbija i dalje ostaje član ove međunarodne finansijske organizacije pod nepromenjenim uslovima, uključujući kvotu i sva prava i obaveze koje iz članstva proizilaze.

Zahtev kosovskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlasti za prijem u MMF biće razmotren prema uobičajenoj proceduri te organizacije, a najpre će ga preispitati Izvršni odbor Fonda, dodaje se u saopštenju.

Posle ove procedure, Izvršni odbor podnosi svoj izveštaj Upravnom odboru MMF, u koji su uključene preporuke u formi rezolucije o članstvu o kvotama u MMF, načinima plaćanja i drugim uslovima za članstvo.

Pošto Upravni odbor prihvati rezoluciju o članstvu, zemlja koja je podnela zahtev može postati članica MMF kada preduzme zakonske korake koje se od nje očekuju i stekne pravo da potpiše ugovor sa tom organizacijom, saopštio je MMF.

Ranije danas, Narodna banka Srbije saopštila je da je na sastanku MMF-a 14. jula, na kojem je bilo reči o kosovskom zahtevu za članstvo, izvršni direktor konstituence Švajcarske, preko koje Srbija ostvaruje svoja prava u Fondu, citirao pismo guvernera NBS Radovana Jelašića, upućeno generalnom direktoru MMF-a.

Jelašić je u pismu ponovio stav Srbije da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije predstavlja kršenje Rezolucije 1.244 Saveta bezbednosti UN, kao i da razmatranje zahteva privremenih vlasti u Prištini za prijem Kosova u članstvo MMF-a predstavlja pokušaj da se nametne rešenje "svršenog čina".

Na sastanku izvršnih direktora Fonda jedino je argentinski direktor javno doveo u pitanje rezultate istraživanja koje je sprovela uprava Fonda, smatrajući da ova međunarodna finansijska organizacija ne može da donese odluku da je Kosovo nova država na osnovu glasačke snage zemalja članica, već da takva odluka može biti doneta jedino u okviru UN.

Pravno odeljenje MMF-a, međutim, ima drugačije tumačenje i poziva se na to da je Fond nezavisna međunarodna institucija, koja ima pravo da za sopstvene potrebe donese odluku o tome da li je neka zemlja država.

U ovom slučaju zemlje koje poseduju većinu glasačke snage zauzele su stav da je Kosovo nezavisna država, ističe pravno odeljenje MMF-a, uz tumačenje da odluka UN nije preduslov za odlučivanje Fonda i da odluka MMF-a neće predstavljati presedan, navedeno je u saopštenju.

Prokopijević: Srbija ne treba da sprečava prijem Kosova

Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević izjavio je večeras da Srbija ne bi trebalo da pokušava da spreči prijem Kosova u Međunarodni monetarni fond (MMF).

Prokopijević je agenciji Beta rekao da u ekonomiji vlada pravilo da "ako vašem susedu ide loše onda je vama lošije" i dodao da ne savetuje državi Srbiji da preduzima neke mere kojima bi pokušala da spreči prijem Kosova u MMF.

On je istakao da u slučaju da Kosovo postane član te međunarodne organizacije, onda treba i da preuzme otplatu svog duga.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF će razmotriti eventualno članstvo Kosova

Izvor: RTS, 15.Jul.2008

Međunarodni monetarni fond je saopštio da će razmotriti zahtev Kosova za članstvo u toj organizaciji, kako se navodi, “u doglednom vremenu”, efektivno ga priznajući kao nezavisnu državu. U Februaru je Kosovo proglasilo nezavisnost uprkos protivljenju...

Nastavak na RTS...

Za MMF Kosovo nezavisno

Izvor: RTV Pink, 16.Jul.2008, 00:37

MMF razmatra zahtev za članstvo Kosova kao nove države. . . Međunarodni monetarni fond primio je 10. jula od Republike Kosovo zahtev za prijem . u članstvo te organizacije, koji će razmotriti u skladu sa svojom odlukom da Kosovo smatra novom nezavisnom državom, odvojenom od Srbije, saopštio je...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.