Izvor: B92, 20.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MKG o Kosovu

Brisel -- Uz rusku tvrdu poziciju i Srbiju, nepopustljivu kao i uvek, jedinstvo EU biće od vitalnog značaja za pitanje Kosova, navodi Međunarodna krizna grupa

U saopštenju na sajtu te međunarodne organizacije navodi se da postoji ozbiljna zabrinutost da odlaganje iznošenja predloga Martija Ahtisarija posle izbora u Srbiji neće biti i poslednje. "Međunarodna zajednica mora da da Ahtisariju snažnu i nedvosmislenu podršku da ovaj proces privede kraju u prvoj polovini sledeće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine", navodi MKG.

"Njegov predlog mora da padne u januaru, jer sve veće frustracije Albanaca znače da vreme za Kosovo ističe", rekao je direktor evropskog programa MKG-a Nikolas Vajt.

U saopštenju se navodi nekoliko tačaka na kojima bi međunarodna zajednica trebalo da insistira.

Između ostalog, navodi se da Kontakt grupa ne bi smela da dozvoli dalje odlaganje iznošenja Ahtisarijevog predloga o rešenju, o kom bi brzo trebalo da raspravlja i Savet bezbednosti UN.

Dalje se navodi da bi EU trebalo da se pripemi za preuzimanje post-status obaveza, kao i da bi Nemačka, kao sledeća predsedavajuća EU, trebalo da kao prioritet odredi ujedinjavanje zemalja-članica u podršci Ahtisarijevom predlogu.

MKG u saopštenju navodi i da bi Savet bezbednosti trebalo brzo da reaguje, jer bi odlaganje značilo povratak Kosova na listu kriznih područja.

Navodi se i da bi institucije Kosova trebalo da ojačaju da bi mogle da deluju legitimno i da preuzmu nove odgovornosti posle rešenja statusa.

Takođe, u saopštenju se navodi i da bi Srbiju trebalo ohrabriti da se više uključi u projekat nezavisnosti Kosova i da izvuče maksimum koristi za svoje dugoročne interese, kao i za interese srpske manjine, ali da joj se jasno stavi do znanja da nema pravo veta na odluku o statusu.

"Zbog neizvesne situacije na Kosovu neophodno je da njegova elita, institucije i društvo iskoriste 2007. godine kako bi napravili značajne promene: daleko od pretnji krizom, a ka održivoj samoupravi", rekao je direktor MKG za Kosovo Aleks Adnerson, navodi se na sajtu te organizacije sa sedištem u Briselu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.