Izvor: B92, 27.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MKG: bez velikih promena u Srbiji nakon 5. oktobra

Beograd -- Jači međunarodni pritisak na Beograd je neophodan kako bi se zaustavila politička nestabilnost i dalja ekonomska propast, a donatori više ne mogu da se pretvaraju da se Srbija kreće napred, kada to očigledno nije tačno, navodi se u izveštaju Međunarodne krizne grupe o Srbiji. Ova nevladina organizacija sa sedištem u Briselu u najnovijem izveštaju navodi da je potrebno da Srbija ispuni dva međusobno povezana uslova kako bi postala stablna država.

Prvi je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se udalji od "kriminalizovane države Miloševićeve ere", dok je drugi uspostavljanje demokratskog tržišta. Direktor programa MKG-a za Evropu Nikolas Vajt rekao je da se Srbija nije bitno promenila od uklanjanja Slobodana Miloševića sa vlasti oktobra 2000. godine. Krizna grupa ocenjuje da je "ultranacionalizam i dalje odlučujuć faktor u politici" i da nedavni izbori treba da budu poziv na alarm za međunarodnu zajednicu kako bi ona ponovo razmotrila svoju politiku prema Srbiji.

EU i SAD su napravili ključne greške koje su pogoršale probleme Srbije, navodi MKG. "Međunarodna zajednica treba manje da se oslanja na 'šargarepu' evropske integracije, a više na strože uslove međunarodne pomoći, naročito vezano za ratne zločine", navodi se u izveštaju MKG pod imenom "Polukružni okret Srbije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.