MAKEDONIJA NA NOGAMA! Durlovski ekskluzivno za Telegraf iz Skoplja: Narod je protiv Albanske platforme

Izvor: Telegraf.rs, 04.Mar.2017, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAKEDONIJA NA NOGAMA! Durlovski ekskluzivno za Telegraf iz Skoplja: Narod je protiv Albanske platforme

U Skoplju i drugim gradovima nastavljeni su i danas, šesti dan zaredom, protesti građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju". Igor Durlovski, poznati makedonski operski pevač, jedan od predstavnika ove građanske inicijative, za Telegraf.rs iz Skoplja, poručuje da je ceo narod jasno protiv Tiranske platforme. Kaže da je dokument koji je predložila vodeća partija Albanaca u Makedoniji, DUI, a koju je prihvatio Zoran Zaev, lider SDSM, protivustavna i isporučena iz druge države sa ciljem >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << da se podeli zemlja.

Durlovski za naš portal ističe da će makedonski narod istrajati u odbrani unitarnosti zemlje. To pokazuju svakodnevne slike sa ulica Skoplja i drugih makedonskih gradova, ističe on.

Foto: Privatna arhiva/Igro Durlovski

- Protestujemo svaki dan zato što je albanski politički blok postavio kako uslov koaliciju, a partija SDSM prihvata platformu koja je protivustavna i ruši unitarni karakter Republike Makedonije. To je za nas i za sav normalan svet ne prihvatljivo - kaže za Telegraf.rs, jedan od predstavnika građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju".

Prema njegovim rečima, građani Makedonije se ne slažu sa idejom za dvojezičnost na celoj teritoriji zemlje i sa svim ostalim protivustavnim predlozima iz Albanske platforme.

Foto: Tanjug/AP

- Jednostavno je, mi se nećemo skloniti sa ulica dok se ne povuče platforma - poručio je Durlovski.

Objašnjava da je platforma napisana u Tirani i da sadrži mnogo negativnih elemenata koji direktno ruše makedonski jezični i kulturni identitet i ima za cilj formiranje binacionalne federalne države između Makedonaca i Albanaca.

- Ono što je još zastrašujuće je i pitanje takozvanog genocida za koji Albanci zajedno sa liderom SDSM u Makedoniji optužuju Srbe i Makedonce. Oni to rade, sa željom da promene istoriju naše države i uloge Srba i Makedonaca, ali i da potvrde konstituvan karakter Albanaca u formiranju makedonske države - kaže Durlovski i dodaje da je sve to brutalna konstrukcija sa političkom svrhom.

Foto: Tanjug/AP

- Zato je naš cilj da makedonska država bude multietnička, sa građanskim karakterom, a ne binacionalna. Ovim svim neko želi i da naruši odnose između Makedonije i Srbije što nije nimalo naivno i može da prouzrukuje i veće posledice u regionu - napominje predstavnik ove građanske inicijative.

On ističe da su Srbija i Makedonija multietnička društva, a da sa konceptom platforme iz Tirane, njihova uloga kao i uloga ostalih etnčkih grupa kao što su Turci, Vlasi, Bošnjaci, Romi biće trajno podređena i neizvesna.

- Mi nećemo dozvoliti stranim faktorima i drugim državama da nam se mešaju u unutrašnju politiku Republike - ističe Durlovski, komentarišući zahteve iz EU i NATO, da makedonski predsednik Đorđe Ivanov ipak da mandat Zoranu Zaevu za formiranje nove makedonske Vlade.

- Ostajemo na ulicama dok se ne ispune svi naši zahtevi i budno ćemo slediti situaciju u kojoj smo svi zajedno - zaključio je Durlovski.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.