M.F.A.M. otkupio spomenik Titu iz Rudog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2015, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

M.F.A.M. otkupio spomenik Titu iz Rudog

"Manual muzej zaboravljenih umetnosti" (M.F.A.M.) iz Novog Sada otkupio je spomenik Josipu Brozu Titu koji je načinjen davne 1948. godine od strane jednog od najpoznatijih vajara sa EX YU prostora, Antuna Augustinčića. Spomenik je ztežak preko 400 kilograma i identičan je onom koji se nalazi ispred Titove rodne kuće u Kumrovcu.

Spomenik je bio izložen na licitaciji u Sevojnu, gde se od 1994. godine nalazio u posedu firme "Sinma" iz Sevojna.

Čudnim spletom okolnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bista je iz Ruda, gde je bila izložena u holu Muzeja Prve proleterske brigade, 1994. godine prebačena u Priboj, a potom i u Užice, odnosno Sevojno.

Prvo interesovanje M.F.A.M. za ovaj spomenik je bilo 2002. godine, kada su se ljudi iz "Manuala" uz posredstvo Titovog unuka Joške Broza obreli u Užicu i uz pregovore sa tadašnjim direktorom "Sinme" probali da je otkupe.

Kako to tada nije učinjeno interesovanje javnosti je splasnulo za ovaj spomenik sve do ovih dana kada je objavljena licitacija za njegovu prodaju.

Vlasnik "Manuala" Siniša Žarin je proglašen za preduzetnika godine 2014. godine u izboru Societe Generale banke i dnevnog lista "Blic", za šta mu je pripala nagrada od 20.000 evra. On je sada kompletnu nagradu dao za spomenik zbog, kako je rekao, očuvanja baštine i istorije sa ovih geografskih širina.

"Ovakav čin opravdavam, na prvom mestu visokim umetničkim dometima samog spomenika. Kao drugo, ovaj čin bi mogao da bude duh socijalzima u kom je moja generacija odrasla", rekao je za Radio-televiziju vlasnik Manuala koji poseduje pozamašnu kolekciju iz doba socijalizma, možda i jednu od najvećih u regionu.

Žarin tvrdi da je treći motiv za kupovinu ovakvih umetnina ideologija i to šta spomenik znači za EX YU prostore.

"Naime, ovaj prelepi spomenik koji je ušao u kategoriju jednog od najlepših na svetu, je gotovo sigurno pohodilo na milone Jugoslovena", kazao je Žarin.

Spomenik će krasiti hol "Manual muzeja zaboravljenih umetnosti" u Novom Sadu koji već sada broji preko 150.000 artefakata i jedan je od posećenijih kulturnih punktova u Gradu, pošto ga je posetilo preko 2.000 stranih dipolamata za poslednjih godinu i po dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Titova bista stigla u novosadski muzej

Izvor: Akter, 30.Jun.2015

Manual muzej zaboravljenih umetnosti (MFAM) iz Novog Sada otkupio je bistu Josipa Broza Tita koju je napravio jedan od najpoznatijih jugoslovenskih vajara, Antun Augustinčić..Bista identična onoj koja je u Kumrovcu, uskoro će biti izložena u novosadskom muzeju...Bista je napravljena 1948. godine...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.