Izvor: Blic, 24.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lutovac protiv ponovnog imenovanja Anke Vojvodić

Zvanična Podgorica bi trebalo da predloži novog kandidata za svog ambasadora u Beogradu, smatra ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac.



Lutovac je u intervjuu Televiziji Crne Gore ocenio da između Srbije i Crne Gore diplomatski odnosi nisu "sniženi na nivo otpravnika poslova" time što je Beograd u oktobru prošle godine otkazao gostoprimstvo crnogorskoj ambasadorki Anki Vojvodić. Prema rečima Lutovca, u diplomatskoj praksi "nije uobičajeno" da ista osoba >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja je proglašena personom non grata bude ponovo predložena za ambasadora.

"Uobičajeno je da se predloži drugi kandidat", rekao je Lutovac, dodavši da veoma ceni bivšeg ambasadora Crne Gore u Beogradu Anku Vojvodić.

Lutovac je kao "inteligentan potez" ocenio odluku Crne Gore da prema njemu ne preduzme istu meru koju je Srbija učinila prema ambasadorki Vojvodić.

Kao "delikatno pitanje" Lutovac je ocenio potencijalnu situaciju u kojoj bi Crna Gora, istovremeno sa slanjem ambasadora u Beograd, poslala i ambasadora u Prištinu. On je podsetio da je Crna Gora uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom uslovila uvođenjem Crnogoraca u Ustav Kosova i povratkom velikog broja izbeglica iz Crne Gore. Kako je Lutovac objasnio, za ispunjavanje tih uslova potrebno je duže vreme i zato nije realno očekivati da će Crna Gora uskoro uspostaviti diplomatske odnose sa Kosovom.

Objašnjavajući nameru Srbije da u Crnoj Gori otvori tri konzulata, pored konzularnog odeljenja pri ambasadi u Podgorici, Lutovac je naveo tri razloga - "značajan broj državljana Srbije u Crnoj Gori, značajan broj poslovnih ljudi i veliki broj turista" iz Srbije koji dolaze u Crnu Goru.

"I sama Crna Gora će imati koristi od toga", rekao je Lutovac, ocenivši da iza namere o otvaranju tri konzulata ne postoje politički motivi.

On je naveo da se Srbi iz Crne Gore koji posećuju ambasadu Srbije u Podgorici žale zbog statusa srpskog jezika, zatim, zbog izjava crnogorskih političara da će na sledećem popisu stanovništva etnička struktura u Crnoj Gori biti drugačija, kao i zbog strukture zaposlenih u državnim organima koja, navodno, ne ide u prilog Srbima.

"Izjave da će naredni popis stanovništva pokazati drugačije rezultate, Srbi u Crnoj Gori doživljavaju kao pretnju", rekao je Lutovac koji je naveo da "postoje i drugi razlozi (nezadovoljstva Srba), ali koje nije lako dokazati", a tiču se njihovih doživljaja sopstvenog statusa.

Komentarišući činjenicu da neke političke partije, bliske Srbiji, ne poštuju državne simbole Crne Gore, Lutovac je kazao da "postoji obostrano nepoštovanje" i kao primer naveo to što je srpski jezik u Ustavu Crne Gore dobio status jezika u službenoj upotrebi, iako njime, kako je naveo, govori dve trećine građana Crne Gore. Lutovac je rekao da u Srbiji ne moze biti registrovana Crnogorska pravoslavna crkva.

"Može crnogorska, ali ne i pravoslavna, jer jedna pravoslavna crkva već postoji", objasnio je Lutovac.

On je ocenio da se Crnogorci u Srbiji, svojim realnim statusom, "tretiraju konstitutivno". Lutovac je, na kraju, ocenio da je Srbija u crnogorskim medijima "malo afirmisana".

"Srbija se ovde, u najboljem slučaju, pojavljuje u neutralnom kontekstu", rekao je ambasador Srbije u Crnoj Gori.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lutovac: Zameniti Anku Vojvodić

Izvor: Mondo, 24.Maj.2009

Crna Gora treba da predloži drugog kandidata za svog novog ambasadora u Beogradu, rekao je danas ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.