Lupanjem protiv pitanja

Izvor: Akter, 10.Dec.2015, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lupanjem protiv pitanja

Poslanik Stranke demokratske akcioje (SDA) Sandžaka Enis Imamović pitao je danas predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića ko je odobrio ili naložio ministrima odlazak na "sramni doček" generala Lazarevića, a dok je on postavljao pitanje poslanici vladajuće većine su lupali rukama u klupe

Tražim objašnjenje od ministra pravde Nikole Selakovića, ministra za rad Aleksandra Vulina i valjda odlazećeg ministra odbrane Bratislava Gašića, kao i načelnika

Generaštaba >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Ljubiše Dikovića o njihovom neprimerenom dočeku koji su organizovali haškom osuđeniku generalu Lazareviću, rekao je Imamović.

On je rekao da je vrlo opasna poruka kada državni vrh organizuje ovako neprimeren doček za čoveka koji je pred Haškim tribunalom osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i drugih nehumanih dela na Kosovu 1999. godine sa cilljem etničkog čišćenja.

Zanima me odgovor predsednika Vlade ko je ovim ministrima odobrio ili naložio odlazak na ovaj sramni doček da sa svojih državnih funkcija veličaju

zločine i zločince. Tražim objašnje od predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasima Ljajića da objasni ko je za dovođenje ovog haškog osuđenika tražio, a ko je odobrio korišćenje vladinog aviona koji se finansira novcem svih građana, između ostalih, i Bošnjaka i Albanaca, rekao je Imamović.

On je upitao zašto se danas Rasim Ljajić krije pred ovom sramotom i kakvu poruku Albancima i Bošnjacima šalju Vlada i njeni ministri kada na ovakav neprimeren način dočekuju čoveka osuđenog za najteže zločine nad pripadnicima dva naroda i kako da taj narod veruje državi čiji državni vrh dočekuje one koji su činili, odnosno odobravali zločine nad njima.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojović je rekla da je ovaj postupak poslanika vladajuće većine legalan i legitiman, da je to viđeno i u Britanskom parlamentu,

navodeći da "mi hoćemo da budemo kao i druge zemlje Evrope".

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović pitao je ministra zdravlja Zlatibora Lončara kako može da se reši problem sa listama čekanja za 2016.godinu ukoliko je za Republički fond za zdravetvsno osiguranje budžetom predviđeno pet milijari dinara manje nego za 2015.godinu. Kako je moguće rešiti problem lista za čekanje ako ove bolnice budu samo okrečene i ofarbane, pitao je Božović navodeći da na taj način ne može da se reši prpoblem zdravstva u Srbiji.

On je pitao ministra finansija Dušana Vujovića kako misli da građani Sdrbije prežive 2016.godin s obzirom da budžet ima toliko manjkavosti koje se, pre svega, odnose na građane koji ne mogu da dođu do posla, nema novca za prosvetne i zdravstvene radnike, za najtalentovanije, ali se izdvaja 126miliona za otvaranje novih 30.000 stranačkih radnih mesta ispred SNS.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović ukazao je na opasnost od revizije istorije i istorijskih činjenica misleći na rehabilitaciju onih pokreta i pojedinaca, svega onoga što je predstavljalo pošast u jednom velikom periodu istorijskih nedaća. On je rekao da je pokrenutom rehabilitacijom započeo postupak pravne rehabilitacije Milana Nedića.

Želimo da ukažemo na njegovu istorijsku ulogu u istorijskom kontekstu kada su činjena brojna zlodela na štetu pre svega Jevreja, Roma svih patriota i rodoljuba svih koji su se borili za slobodu, rekao je Jovanović.

On je rekao da SPS smatra da se ovakvi postupci i činovi ne mogu posmatrati sa dobrom namerom. Jovanović je rekao da ukoliko se postupci prema ličnostima kao što je Milan Nedić nastave uči će se i veliku opasnost koja se zove satisfakcija svih zločinaca, zlodela i svih koji su predstavljali zlo za sve populacije koje su bile pod udarom

fašizma i sličnih ideologija.

On je rekao da zakonska regulativa kojom se propisuje postpuak rehabilitacije mora da bude promenjena. Gojković je posle postavljanja pitanja dala pauzu dok ne dobiju

mišljenje Vlade na Predlog zakona o budžetu za 2016.godinu i set pratećih zakona, kao i dok skupštinski odbori ne završe sednice na kojima se razmatraju amandmani na ove zakonske predloge.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.