Izvor: S media, 07.Sep.2012, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lunaček: Srbi ne treba da se boje nezavisnog Kosova

Srbi severno i južno od Ibra ne treba da se boje predstojećeg kraja nadgledane nezavisnosti Kosova, a od Srbije se očekuje da “na neki način” prizna kosovsku državu, izjavila je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček.

Zatvaranje kancelarije u Prištini

Lunaček je na konferenciji za novinare u EP rekla da zatvaranje Međunarodne civilne kancelarije u Prištini Kosova, najavljeno za ponedeljak, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 10. avgust, označava kraj nadgledane, i početak pune nezavinosti Kosova, što je ocenila kao veliki uspeh:

-Srbi na Kosovu ne treba da se plaše, ni oni na severu ni oni na jugu - rekla je Lunaček, izrazivši uverenje da su kosovske vlasti sposobne da u punoj meri štite prava nacionalnih manjina i njihove kulturne spomenike.

Lunaček podržala Šulca

Izvestilac je podržala nedavnu izjavu predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca da Srbija treba da prizna Kosovo pre pristupanja EU:

-Jasno je da na kraju pregovora o pridruživanju Srbije, koji još nisu ni počeli, mora na neki način doći do međusobnog priznanja Srbije i Kosova- rekla je Lunaček, i istakla da je to i stav većine u Evropskom parlamentu.

Ona je pohvalila odluku vlade Srbije da Kosovu bude omogućeno da učestvuje na regionalnim skupovima bez teksta fusnote na tabli, ali je napomenula da bi više volela kada na toj tabli ne bi bilo ni zvezdice, koja je prema dogovoru Beograda i Prištine obavezna. Lunacek se založila za što skoriji nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i za primenu dosadšnjih dogovora, pogotovo onog o integrisanim graničnim prelazima.

Tanjug

Foto: bktvnews.com

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.