Izvor: Glas javnosti, 28.Jan.2011, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukšićeva vlada partner svima

PODGORICA - Crnogorski premijer Igor Lukšić poručio je da vlada ne želi monopolistički položaj nad bilo kojim društvenim ili ekonomskim procesom u Crnoj Gori već želi da bude partner svima.

"Vlada jeste i biće partner svima koji žele da zajedničkim radom unapredimo život u državi, a da se razlike ispoljavaju i rešavaju u okvirima koji važe za demokratski uređena društva", rekao je Lukšić, nakon konsultacija sa predstavnicima grupacija iz raznih sfera javnog i političkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << života.

Ocenjujući konsultacije uspešnim, Lukšić je rekao da su ti razgovori u potpunosti opravdali njegovo očekivanje i cilj da se, kako je rekao, dodatno upozna sa stavovima predstavnika gotovo svih sfera društva o najznačajnijim pitanjima za Crnu Goru.

On je rekao da je posebno ohrabren nepodeljenom podrškom sagovornika za nastavak evropskih integracija. Lukšić je pozvao građane Crne Gore da se na predstojećem popisu stanovništva, od 1. do 15. aprila, potpuno slobodno izjasne o svim pitanjima istakavši da to nije politička kampanja, ili "izbori umesto izbora".

Odgovornost verskih poglavara

Premijer ja kazao da u tom smislu i verski poglavari imaju dodatnu odgovornost da svojim istupima i izjavama utiču da se u Crnoj Gori grade vrednosti koje će je preporučiti kao moderno evropsko društvo, koje je spremno da toleriše različite stavove i tradicionalne vrednosti.

"Popis stanovništva je statističko istraživanje koje treba da da niz podataka koji će činiti statističko blago", kazao je Lukšić novinarima.

Lukšić je ocenio da je pojačana retorika koja se mogla čuti poslednjih dana u Crnoj Gori, vezano za crkvu na Rumiji, nije dobra i da je očigledno bila u funkciji popisa.

"Neophodno je stati na loptu. Svi treba da malo zastanemo, preispitamo šta smo govorili. Da se podsetimo da, ukoliko smo verski poglavari, trebalo bi valjda da od Boga prenosimo građanima, vernicima poruke mira i tolerancije. S druge strane, Vlada će učiniti sve što je u njenoj moći da promoviše međuetnički sklad i toleranciju", rekao je Lukšić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.