Izvor: B92, 29.Mar.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukić operisan, vrlo brzo u Hagu

Beograd -- Sretenu Lukiću je u Kliničkom centru uspešno izvršena intervencija na krvnom sudu. Ljajić: za nekoliko dana Lukić ide u Hag.

General Lukić će otputovati za nekoliko dana u Hag u pratnji lekara iz Beograda i ministara Vlade Srbije, izjavio je za Betu predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

"Ja zaista mislim da su šanse da se general Lukić pusti da se brani sa slobode do početka suđenja više nego realne. Nijednog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trentuka nije bio begunac, sam je podigao optužnicu, bio je podvrgnut pregledu od lekara koje je odredio sam Tribunal i smatramo da su sa medicinske i formalno-pravne tačke gledišta ispunjene sve pretpostavke da se pusti na slobodu do početka suđenja", kazao je Ljajić

On je najavio i da će naredne nedelje putovati u Hag i da će tribunalu predočiti kompletnu dokumentaciju o proceduri u vezi sa Lukićevim zdravstvenim stanjem.

General policije Sreten Lukić, koji je optužen za ratne zločine pred Haškim sudom, saopštio je u pisanoj izjavi dostavljenoj FoNetu da bi prekid njegovog lečenja i nepridržavanje lekarskih uputstava bilo neodgovoran čin, koji bi ga sprečio da dokaže nevinost i skine anatemu sa policije Srbije.

"Što se tiče aktuelne optužnice Haškog tribunala, na to ne treba niko da me podseća. To nije samo moja obaveza, već i obaveza moje države, za koju sam, kao i za gradjane, u proteklih 30 godina bezbroj puta rizikovao život, izgubio zdravlje, slobodu, doveo u pitanje egzistenciju porodice, decu doveo u situaciju da ih prozivaju...", kaže Lukić u izjavi i dodaje da niko ne treba da ga podseća na patriotizam, herojstvo i slično: "Sve to sam do sada više puta dokazao i pokazao, a spreman sam da to i ubuduće činim. Jedini uslov je da budem zdrav, a ne da se od mene traži da dobrovoljno idem u smrt".

Prekidanje adekvatnog lečenja i nepridržavanje lekarskih uputstava bio bi neodgovoran čin, koji bi me sprečio da dokažem svoju nevinost i skinem anatemu sa policije Srbije", navodi se u Lukićevoj izjavi.

Lekari: Za nekoliko dana može u Hag

Lekarski konzilijum zadužen za lečenje generala policije Sretena Lukića ocenio je da on, posle oporavka od nekoliko dana, može da otputuje u Holandiju, gde je pred Haškim sudom optužen za ratne zločine na Kosovu.

Članovi konzilijuma su tu ocenu izneli u razgovoru sa republičkim ministrom zdravlja Tomicom Milosavljevićem i predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa tribunalom Rasimom Ljajićem.

Konzilijum koji predvodi akademik Miodrag Ostojić obavestio je Milosavljevića i Ljajića da se Lukić uspešno oporavlja posle današnjeg operativnog zahvata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na sastanku je dogovoreno da će lekari iz Srbije na adekvatan način nadzirati zdravstveno stanje i pružati svu pomoć Lukiću u Haškom sudu, navodi se u saopštenju.

Stojković: Nema rokova

Ministar pravde Zoran Stojković kaže da 31. mart nije rok postavljen Srbiji da ispuni obaveze prema Haškom tribunalu.

"Ne znam što ste toliki skeptik, pa mislite da je Srbiji ostalo samo dva dana. Ja mislim da nije. Nema roka. Rečeno je da ne treba odugovlačiti, ali roka nama, hvala Bogu što nije ostalo samo dva dana kako vi kažete".

Ministar očekuje i da će general Nebojša Pavković postupiti časno kao i general Vladimir Lazarević i da će obaviti vojničku obavezu prema državi. On je dodao da očekuje predaju i ostalih haških optuženika u najkraćem roku, ali da ne može da kaže kada će ko odlučiti da se preda.

Pavković u zatvor, ovaj ili onaj

Sudsko veće Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, u procesu za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića, odredilo je privođenje generala Nebojše Pavkovića jer se nije pojavio na glavnom pretresu.

Nebojšu Pavkovića policija nije našla na adresi na kojoj stanuje, a tužilac Miloljub Vitorović tražio je da Pavkoviću bude određen pritvor zbog neodazivanja sudu. Proces protiv Pavkovića je jedno vreme bio izdvojen jer optuženi zbog bolesti nije mogao da dolazi na glavni pretres, ali je sudski veštak dao nalaz da Pavković sada može da prisustvuje suđenju.

Advokat Nebojše Pavkovića Ljubiša Živadinović za B92 kaže da je njegov klijent u Beogradu. Ipak advokat kaže da je imao službene obaveze i da se u poslednje vreme nije ni video ni čuo sa klijentom. Živadinović kaže je sve ovo što se dešava pred specijalnim sudom normalna procedura:

"Ovi predlozi koji su došli za određivanje pritvora od tužioca, nametnuti su odredbama Zakonika o krivičnom postupku, međutim njegovo hapšenje, odnosno privođenje od organa MUP-a, po nalogu Specijalnog suda, može se iskoristiti i za njegovo slanje u Hag"

Ljajić: Ne može da izbegne

Predsednik saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže privođenje i eventualno pritvaranje generala zbog slučaja koji se vode pred specijalnim sudom ne može biti dovedeno u vezu sa izručenjem Hagu:

"To su dve odvojene stvari. Ja ne bih na bilo koji način to povezivao. Za Pavkovića samog je najbolje da se dobrovoljno preda, jer ne može da se izbegne. Dakle, ovu obavezu neko može da odlaže, ali to čini pre svega u korist vlastite štete, ali čini i veliku štetu samoj državi. Mi smo u više navrata pozvali generala Pavkovića da se dobrovoljno preda".

Predaje se i Borovčanin

Ljubomir Borovčanin otputovaće u petak u Hag u pratnji ministra pravde Srbije Zorana Stojkovića i ministra policije RS Darka Matijaševića.

Vlada Srbije će pružiti sve potrebne garancije da se Borovčanin pusti na slobodu do početka suđenja, a obe vlade će obezbediti potrebnu pomoć njegovoj porodici, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

U saopštenju se ističe da je Borovčanin doneo odluku o dobrovoljnom odlasku u Hag u razgovoru sa Stojkovićem i Matijaševićem, ocenivši da na taj način može najbolje da pomogne svom narodu.

Borovčanin je, takođe, rekao da ne želi da država zbog njega trpi pritiske i da bude u položaju taoca.

Haška optužnica tereti Borovčanina za saučesništvo u genocidu u Srebrenici u julu 1995.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.