Lukašenko želi da integriše Vagnerove borce u novu ugovorenu vojsku

Izvor: Vostok.rs, 01.Avg.2023, 16:59

Lukašenko želi da integriše Vagnerove borce u novu ugovorenu vojsku

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u utorak da planira da ubrza formiranje vojske po ugovoru koristeći borce jedinice Vagner smeštene u Belorusiji kao okosnicu ovih snaga.
"To je bila moja inicijativa. Želim da ovi momci ostanu u oružanim snagama naše zemlje. I da, oslanjajući se na njih, preduzmu aktivnije korake za uspostavljanje vojske po ugovoru", izjavio je on, a prenosi agencija BelTA. Istovremeno, beloruski lider je naglasio da njegova zemlja neće da ratuje. "Ne želimo nikakve ratove i mislim da će sve biti u redu. Ako neprijatelj vidi da smo u stanju da uzvratimo i da će pretrpeti nenadoknadive gubitke koji će za njih biti neprihvatljivi, nikada neće napasti", izjavio je on. Ministar odbrane Belorusije Viktor Krenjin izjavio je ranije da vojnici po ugovoru čine oko 60 odsto beloruske vojske. Ugovor na dve godine mogu da potpišu ili oni koji nikada nisu služili vojsku ili primljeni na služenje vojnog roka. Prema ranijim izveštajima, belorusko ministarstvo odbrane i komanda Vagner grupe razradili su plan saradnje za blisku budućnost. Vagner instruktori i jedinice su već uključene u misije obuke. Beloruska strana nije objavila koliko Vagnerovih boraca boravi na njihovoj teritoriji.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.