Lukašenko upozorava Izrael i Zapad da ne započinju rat protiv Irana kako ne bi izazvali treći svetski rat

Izvor: Vostok.rs, 28.Okt.2023, 00:03

Lukašenko upozorava Izrael i Zapad da ne započinju rat protiv Irana kako ne bi izazvali treći svetski rat

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko upozorio je Izrael i njegove saveznike da ne vode rat protiv Irana jer bi to moglo da izazove treći svetski rat.
„Treći svetski rat nije isključen. Može da počne odatle [Bliski istok]. Kako? Ako oni [Izrael i Sjedinjene Države] insceniraju rat Iranu. Ne radi se o tome da ih Iran iritira, već o tome da oni iritiraju Iran“, citira ga agencija BelTA. „Imate li dokaz da iza ovoga (napada Hamasa na izraelske teritorije – TASS) stoji Iran? Ako imate, stavite činjenice na sto“, izjavio je on i dodao da za sada nema takvih dokaza. Prema rečima beloruskog lidera, činjenica da strane u sukobu koriste oružje proizvedeno u ovoj ili onoj zemlji ne dokazuje ništa. „Da, koriste se projektili, bespilotne letelice [iranske proizvodnje]. Ali, vaše bespilotne letelice i rakete se koriste u Ukrajini. Trgovina oružjem se nastavlja“, izjavio je on, napominjući da je, iako je to loše, potpuno legalno. „Možda ih je neko kupio preko trećih strana, Hamas je kupio ove projektile. A koliko je oružja moglo stići u region iz Ukrajine? Oni demonstriraju te topove američke proizvodnje“, izjavio je on i dodao da je situacija „prilično zbrkana“. „Ako Amerikanci, koji su uvukli ove jurišne avio-grupe i nosače aviona [u potencijalno ratište], počnu da nanose udare sa Mediterana, iako ne mislim da su baš toliko ludi, neke zemlje, posebno Iran će odgovoriti“, naglasio je Lukašenko. „I nema garancije da će nosač aviona izbeći potapanje. Po njegovim rečima, mnogo toga ukazuje da „može da se razbukta ozbiljan sukob, pa čak i rat uz upotrebu najubojitijeg oružja”. „Niko ne zna kako će se situacija odvijati. Čak i oni koji su pokrenuli celu stvar - Amerikanci. Oni nemaju pojma šta to može da podrazumeva“, dodao je on.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.