Lukašenko: Počela nova raspodela sfera uticaja na planeti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2019, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukašenko: Počela nova "raspodela" sfera uticaja na planeti

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko obratio se danas poslanicima u Skupštini Srbije, gde je ukazao na tradicionalno dobre odnose dve zemlje, ponovio podršku Belorusije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, ali se osvrnuo i na predstojeće izbore.

U Srbiji uskoro počinje kampanja za izbore i želim vam da uspešno položite taj ispit pred narodom”, poručio je Lukašenko i napomenuo da su nedavno održani izbori i u Belorusiji, na koje je zapad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imao primedbe.

Kaže da su izbori bili slobodni i demokratski, da bolje od toga nije moglo i da su se trudili da zadovolje i "Istok" i EU, a da su rezultati bili takvi da su jedni, kako kaže, bili oduševljeni, a drugi su naveli da izbori nisu bili demokratski, jer opozicija nije ušla u parlament, što je, kako su rekli, loše.

"Rekli su 'kod vas je diktatura, nema slobode'. To je prava glupost. Ja uopšte nisam bio prisutan u zemlji, pomislio sam da sve to prođe bez mene, da me niko ne prekoreva. Trudili smo se da zadovoljimo Zapad, opet su došli sa žutim papirima i to je već sve bilo unapred rešeno, i bilo je prigovora zato što nema opozicije", rekao je Lukašenko

Lukašenko je, kaže, bio prinuđen iskreno da odgovori kritičarima:

"Želeo sam da bude opozicije ali kako da ih dovedem, kad su dobili samo 3,5 odsto glasova? Još na demokratski način. Nisam mogao za ruku da ih uvedem" , rekao je Lukašenko.

Kako je rekao, "nesreća" je u tome što opozicija radi samo na dan izbora ili nekoliko sedmica pre, a živi od grantova, od američkih fondova i narod, kaže, to zna.

"Nigde na rade, a žive u lepim kućama, voze dobre automobile, više puta se ženili i udavali, a to iziskuje neke troškove. Narod se onda pita, odakle? I kako takva opozicija može da dobije poverenje naroda", pitao je Lukašenko.

Počela nova "raspodela" sfera uticaja na planeti?

On je dodao da mu se čini da je počela nova interesna "raspodela teritorija", odnosno sfera uticaja u svetu, te da je izuzetno važno očuvati Evropsku uniju, jer je ona, kaže, oslonac planete.

Lukašenko je rekao da se danas uočava rast napetosti u odnosima između zemalja, da se smanjuje globalna bezbednost, kao i da se povećavaju regionalni konflikti.

U takvim okolnostima, istakao je, veoma je važno rešavanje bilo kakvih sporova mirnim putem i na osnovu međunarodnog prava.

Međutim, primetio je, više ne postoji međunarodno pravo, već zakon jačeg i počinje da razmišlja da li je počela nova interesna "raspodela teritorija" i sfera uticaja na planeti.

U tom kontekstu istakao je da je protiv raspada Evropske unije.

"Pristalica sam toga da postoji EU, to su razni centri moći, te i male i srednje zemlje, kao što smo mi, mogu da se oslone na njih", rekao je Lukašenko.

On je podsetio da se ove godine navršava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Belorusije i da je glavno dostignuće obe zemlje da mogu same da određuju pravce razvoja u skladu sa državnim interesima.

Podsetio je da je pre 20 godina posetio Beograd, kada je NATO bombardovao Jugoslaviju što je, po njegovim rečima, još jedna potvrda okrutnog perioda koji su u "svetu zemlju" doneli njeni neprijatelji.

"Belorusija je uvek na strani Srbije po pitanju teritorijalnog integriteta. Naš stav je nepromenjen više godina i biće takav i ubuduće. Srbi, kao i Belorusi, znaju šta je rat, kakve su rušilačke posledice i gubici. Važno je da sačuvamo istorijsko sećanje zbog budućnosti", rekao je Lukašenko.

Pozdravio je odluku Srbije koja je nedavno potpisala u Moskvi sporazum o slobodnoj trgovini sa evroazijskom unijom, rekavši da su prednosti velike i da je našoj zemlji sada omogućen izvoz određene robe bez ikakvog ograničenja.

Na kraju obraćanja je poručio da Srbija nije mala, već velika zemlja, jer ovde živi mudar, hrabar i veliki narod na svetoj zemlji.

"Ja vas molim sačuvajte ovu svetu zemlju" , poručio je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je pre obraćanja u društvu predsednice srpskog parlamenta Maje Gojković obišao izložbu o izgradnji Doma Narodne skupštine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Lukašenko u Skupštini Srbije

Izvor: Beta Video, 03.Dec.2019

BEOGRAD - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko posetio je danas Skupštinu Srbije i obratio se poslanicima. (pokrivalice) Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.