Ludilo našeg društva je taj deo opozicije

Izvor: B92, 16.Dec.2019, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ludilo našeg društva je taj deo opozicije"

Beograd -- Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, izjavila je sinoć, da po njenom mišljenju RTS prilično profesionalno izveštava i da je taj medij objektivan.

Premijerka je bila gost u emisiji TV Pink "Hit tvit" u kojoj je komerntarisala nekoliko događaja koji su obeležili proteklu nedelju, a događaj koji je izazvao najviše komentara je blokada RTS-a od strane dela opozicije.

Brnabić je istakla da po njenom mišljenju RTS prilično profesionalno izveštava i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su objektivni.

"Ludilo našeg društva je taj deo opozicije, koji nameće sebe kao jedinu opoziciju, na šta mnogi nasedaju. Zar Đilas treba da priča o slobodi medija? To su dva suprotna pola. On je čovek koji je zarobio medije, i ponovo bi ih zarobio", rekla je Brnabić.

Kako kaže, to je zaista sumanuto, ali i to takođe objašnjava, dodaje, tako mali broj ljudi ispred RTS-a.

Brnabić je istakla da isti taj Đilas daje sebi za pravo da on određuje ko su novinari a ko nisu, kome će da odgovara na pitanja, a kome neće, prenela je TV Pink.

Nobelovac Peter Handke posetiće Srbiju u martu ili aprilu naredne godine, najavila je premijerka, govoreći o ovom nobelovcu oko kog se digla velika bura.

Prema njenim reičma, predsednik Srbije je razgovarao sa Handkeom, koji mu je kazao da će posetiti Srbiju na u martu ili aprilu.

Brnabić je to rekla nakon što se prethodno nije saglasila sa sagovorničima u emisiji, Čedomirom Jovanovićem i Vojislavom Šešeljem, o reagovanjima koja je izazvala odluka o dodeli Nobelove nagrade za književnost Handkeu.

Premijerka je rekla da, naravno, svako ima pravo na svoje mišljenje, kao i da je reagovanje na dodelu Nobelove nagrade Handkeu izazvao generalno animozitet koji oduvek postoji prema Srbima i Srbiji i zbog podrške kakvu je on pružao Srbiji u tim nesrećnim vremenima.

"Handke je bio jedan od retkih u međunarodnoj javnosti koji je smeo da kaže nešto lepo o Srbima i Srbiji i ja mu na tome zahvaljujem", rekla je Brnabić.

Ona je izrazila žaljenje što su se, kako je navela, čak i u slučaju Nobelove nagrade za književnost neki osetili pozvani da upute takvu retoriku prema Srbiji. Rekla je da najneprijatnije bila iznenađena reagovanjem ministra spoljniih poslova Severne Makedonije.

Istakla je i da je u proteklom ratu stradao ne mali broj Srba, a za to niko nije odgovarao. Jovanović je kazao da se ne slaže sa političkim stavovima Handkea, i da razume one koji su toliko toga izgubili u protekom ratu.

Uprkos tome, rekao je on, Handke nije dobio nagradu za mišljenje o Srebrenici i zato što je bio na strani Miloševićeve politike, već zato što je sjajan pisac. Što se podrške Miloševićevoj politci i Srbiji iz tog vremena, Jovanović je rekao da ta podrška nije bila dobra i da je bila pogrešna.

"Moramo imati snagu da razdvojimo Handkea pisca od njegovih političkih stavova koji su takvi kakvi su. To u regionu shvataju, s tim što je težina te odluke drugačija ovde nego u Sarajevu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.