Luci: Srbija u EU za koju godinu

Izvor: B92, 24.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luci: Srbija u EU za koju godinu

Beograd -- Ambasador Slovenije u Srbiji Miroslav Luci ocenio je da bi Srbija mogla za nekoliko godina da postane punopravna članica Evropske unije.

On je rekao i da je Srbija napravila ogromne korake na putu ka punoj saradnji s Haškim tribunalom. "Srbija ima sve uslove za brzo i uspešno sprovođenje potrebnih reformi, kao i razvijene administrativne kapacitete za vođenje pregovora, što me učvršćuje u ubeđenju da bi Srbija mogla već za nekoliko godina - dve, tri ili četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - da bude punopravna članica Unije", rekao je Luci.

On je naveo da je ubrzavanje evropskih integracija Srbije bio jedan od prioriteta slovenačkog predsedavanja Evropskoj uniji, koje se završava 30. juna.

Tokom šestomesečnog predsedavanja EU, Slovenija je uspela da ostvari dva prioriteta - da ceo region zapadnog Balkana približi Uniji, što se dogodilo posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Bosnom, i da ubrza pregovore koji bi trebalo da dovedu do ukidanja viza za balkanske zemlje.

Ukoliko Srbija, posle izbora proevropske vlade, nastavi punim tempom proces integracija, ima šanse da do 2012 godine postane članica Unije, smatra slovenački ambasador Miroslav Luci.

Ipak, slovenačka podrška zavisiće od ocene saradnje Srbije s Haškim tribunalom, kaže Luci.

Nastavak evropskih integracija zavisi od pune saradnje s Haškim tribunalom, upozorio je šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras.

Žozep Ljoveras, takođe, napominje da puna saradnja s Hagom ostaje uslov od koga će zavisiti odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i nastavak evopskih integracija.

Ljoveras je preporučio novoj vladi da ne odlaže sa donošenjem seta zakona koji će biti usklađeni sa evropskim standardima.

Ljoveras i Luci slažu se da kriza u EU izazvana irskim odbijanjem Lisabonskog sporazuma neće uticati na proces pridruživanja Uniji zemalja zapadnog Balkana.

Vordsvort: Kosovo nije uslov za EU

Britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort izjavio je da priznavanje nezavisnosti Kosova nije uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.On je dodao da ni sama Unija nije po tom pitanju jedinstvena.

"Dvadeset članica EU priznaju Kosovo, sedam ne priznaju i ne nameravaju da to učine, bar ne u skorije vreme, tako da ne možemo od Srbije tražiti da učini više nego što su druge članice spremne da učine", rekao je Vordsvort u intervjuu Tanjugu.

Od Srbije će se, međutim, očekivati da nađe praktičan način da sarađuje sa EU, odnosno njenom misijom na Kosovu, rekao je on, dodavši da se mora uvažavati i stav Srbije po pitanju Kosova.

Britanski diplomata je prošlonedeljnu sednicu Saveta bezbednosti o predlogu generalnog sekretara UN Ki Mun Bana o rekonfiguraciji UNMIK-a ocenio kao značajnu, jer je Banov predlog "dobio podršku većine članica najvišeg tela UN".

"Misija UN će ostati na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244, ali će se njena priroda promeniti. Evropska unija je istovremeno u Briselu potvrdila nameru da rasporedi svoju misiju", rekao je Vordsvort, dodajući da je cilj EULEKS-a "pomoć u funkcionisanju vladavine prava na Kosovu, što je naročito važno za manjine".

Britanski ambasador je ocenio da je dilema Rusija ili EU, koja se ponekad postavlja u srpskoj javnosti, lažna i da Beograd ne mora da bira između to dvoje.

"Sve zemlje EU žele dobre odnose sa Rusijom, i prirodno je da Srbija treba da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa EU", rekao je Vordsvort, navodeći da mu ruske kolege često kažu da u potpunosti podržavaju proces integracije Srbije i drugih zemalja regiona u EU.

"NATO je nešto drugo, i odluka o uključenju u NATO je nešto što će morati da razmatra naredna vlada u Beogradu. Rusija jeste zabrinuta zbog širenja NATO-a", rekao je ambasador, odbacivši potrebu za takvom zabrinutošću, jer članstvo u Alijansi stvara mogućnost da se bezbednosne strukture modernizuju, rekonstruišu na finansijski prihvatljiv način i da budu stavljene pod civilnu kontrolu.

"Ukoliko Srbija to želi, ponuda stoji i na njoj je da odluči" rekao je on.

Vordsvort je pozitivno ocenio mogućnost formiranja koalicione vlade liste Za evropsku Srbiju i stranaka okupljenih oko Socijalističke partije Srbije.

"Koliko je meni poznato, ta grupa smatra da Srbija treba da ide putem evropskih integracija. Mi ćemo to podržati, i praktično i politički, kako najbolje umemo", rekao je on.

Ambasador je, međutim, napomenuo da je - pre nego što Sporazum o stabilizacijji i pridruživanju bude mogao da se primeni - neophodno da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

Na pitanje da li smatra da bi, ipak, trebalo odmah početi sa primenom Sporazuma, Vordsvort je ponovio da je uslov za Srbiju "puna saradnja" o čemu će svoj sud doneti glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

"Kada bude formirana nova vlada u Beogradu, očekujem da će se Bramerc sastati sa njenim predstavnicima i pitanje je da li će on steći utisak da nova vlada čini sve što može. On će svoj stav saopštiti EU, koja će na osnovu toga doneti odluku", rekao je Vordsvort, napominjući da "treba imati na umu da sa tom odlukom treba da se složi svih 27 članica".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Luci: Srbija može u EU za nekoliko godina

Izvor: Blic, 24.Jun.2008

Ambasador Slovenije u Srbiji Miroslav Luci ocenio je danas da bi Srbija mogla da za nekoliko godina postane punopravna članica Evropske unije i da je napravila ogromne korake na putu ka punoj saradnji sa Haškim tribunalom..."Srbija ima sve uslove za brzo i uspešno sprovođenje potrebnih reformi, kao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.